Nyheter
Kunsthøsten: Keramikk, skulptur og jubileum
Ambrosia Tønnesen i sitt atelier. ©Synnøve des Bouvrie
Tre kvinnelige kunstnerskap fronter kunstprogrammet på Kode i høst og i vinter: Tønnesen, Backer og Bjørgan.
Vi skal også møte bergensbaserte kunstnere i en ny samtaleserie, ha skulpturverksted og bringe Kode ut til bydelene!
Vandrer du rundt i Bergen, vil du passere uttallige byster og statuer på sokkel hvorav mange er laget av Ambrosia Tønnesen – en av Norges aller første profesjonelle billedhuggere. Denne høsten samler vi arbeidene hennes innendørs, i en sjelden skulpturutstilling på Permanenten kuratert av kunsthistoriker Jorunn Veiteberg.
Veiteberg har forsket på Tønnesen i en årrekke og i utstillingen blir du bedre kjent med den fascinerende historien om Ambrosia Tønnesen gjennom vel 60 arbeider i gips, bronse og marmor.
PS: Denne vinteren vil Bergen endelig også få et monument for Ambrosia Tønnesen, i forbindelse med Bergen Kommunes prosjekt «Kvinner på sokkel»!
Mer om Tønnesen
Heidi Bjørgan + Rasmus Meyer
Den bergensbaserte kunstneren Heidi Bjørgan har vakt internasjonal begeistring og anerkjennelse for sine eksperimentelle og ekspressive keramiske arbeider. Denne vinteren inntar hun Rasmus Meyers samling med utstillingen Heidi + Rasmus = sant som åpner 21. november.
I det tradisjonsrike museumsbygget, som i 2024 fyller 100 år (!), intervenerer Bjørgan i de faste samlingene med egne verk. Flere arbeider er laget spesielt for utstillingen.
Med sitt nåtidige kvinnelige kunstnerblikk skaper Bjørgan nye og overraskende dialoger: Rasmus’ samlervirksomhet møter Heidis kunstnerskap i en utstilling som vil utfordre og fortrylle.
Mer om utstillingen
Harriet Backer åpner i Paris!
Hennes Majestet Dronning Sonja vil være til stede når Harriet Backer, La musique des couleurs åpner på Musée d'Orsay i Paris i september. Utstillingen er del av en internasjonal turné organisert av Kode og Nasjonalmuseet, og åpner i Bergen på nyåret!
Backer bodde og studerte i Paris i en årrekke. Utstillingen er den første retrospektive presentasjonen av Backer i Frankrike, og del av Musée d'Orsays fokus på kunstnere som var avgjørende for kunstutviklingen på slutten av 1800-tallet.
Det blir også et kulturelt program knyttet til utstillingen, blant annet med musikk av Backers søster, komponisten Agathe Backer Grøndahl.
Mer om Backer
Nye publikumstilbud
– Vi ser et stort behov i folk for å være kreative, det er et uttalt savn hos mange av de som besøker oss. Derfor har vi nå startet med ukentlige kunstverksteder for alle aldre, sier Siri Breistein, formidlingsleder i Kode.
I høstens folkeverksteder får publikum blant annet jobbe med leire og form, inspirert av Tønnesen og Bjørgan sine kunstnerskap. Det blir også en serie verkstedskvelder på Kode, som dykker dypere ned i teknikker som litografi, mønstertrykk, papirblomster og skulptur.
– En annen nyhet er samtaleserien Kunstnermøte, hvor vi ønsker å løfte frem kunstnere i byen vår, forteller Siri.
I serien får publikum bli kjent med ulike kunstnere som lever og virker på Vestlandet. De første kunstnerne ut er Håvard Kranstad, Kwestan Jamal Bawan og Anne Tveit Knutsen.
– Det blir også familieomvisninger en gang i måneden, hvor performancekunstner Marlene Rom Rysstad inviterer til kunstekspedisjon gjennom museet, sier Siri.
Se vår kalender
Kunstsatelitt, livsløpsprogram og jubileumshelg
Kodes langsiktige formidlingsprosjekt Kunstsatelitten, hvor vi drar ut til Bergens bydeler, fortsetter gjennom høsten. Det blir flere kunstaksjoner på Sletten, som er første bydel ut i prosjektet, og på nyåret vil det kommer prosjekter i flere bydeler.
Det feires selvsagt at bygningen for Rasmus Meyer fyller 100 år, med en jubileumshelg med omvisninger, litterær lunsj, familieaktiviteter og mye mer. Og i vårt nye samarbeid med biblioteket i Bergen, Hva ser du i bildet?, kan du bli en ekspert på å holde gode samtaler om kunst med andre.
– Denne høsten starter vi også opp et nytt og langsiktig Livsløpsprogram på Kode. Programmet vil tematisere de mange endringene man møter i løpet av det voksne livet, som gjerne er tabubelagt, som skilsmisse, utenforskap, aldring og sykdom. Vi gleder oss til å sette i gang prosjektet, sier Siri.