Nyheter
Program for 2024: Gled dere!
Vårens konserter og hele årets utstillingsprogram:
Store artistnavn til konsertprogrammet, omfattende utstillinger og et viktig jubileum!
Mer informasjon kommer, og vi tar forbehold om endringer.
Erling Kagge møter Rasmus Meyer
Vi åpner året med utstillingen Komposisjon for venstre hånd, hvor samtidskunst fra samlingen til polfarer og eventyrer Erling Kagge intervenerer med sjeldent viste historiske verk fra Kodes samling.
Gjennom en omfattende nymontering møtes nær 400 verk fra kunstnere på hver side av det siste århundret, som blant andre Anne Imhof og Fransisco Goya, Peder Balke og Trisha Donnelly, Synnøve Anker Aurdal og Tauba Auerbach, Frida Hansen og Marc C. Chaimowicz, og Honoré Daumier og Raymond Pettibon.
Utstillingen er kuratert av Marta Kuzma, amerikansk kurator, teoretiker og professor ved Yale School of Art. Utstillingen inngår i en rekke prosjekter ved Kode i 2023–24 under temaet «Samlerne».
Vises i Rasmus Meyer og Permanenten fra 16. februar til 9. juni.
Nye konsertpakker og store navn
Det blir en bredde i uttrykk som inntar Kodes komponisthjem denne våren.
Blant høydepunktene er en stjernekonsert med musikk av Ole Bull framført av Charlie Siem og Håvard Gimse, og en framføring av Pierrot Lunaire, Schönbergs banebrytende mesterverk, av Tora Augestad med BIT20.
Vi fortsetter også med dypdykk i musikken til våre egne komponister, blant annet med konsertkåseri om Harald Sæveruds bloddryppende «Ridder Blåskjeggs mareritt».
Nytt av året er at vi tilbyr konsertene som pakker, nøye sammensatt for ulike opplevelser.
Les mer om konsertvåren
Årets huskomponist 2024
Andreas Gundersen (f. 1993) er en samisk pianist og komponist fra Tana, og blir i 2024 Kodes hittil yngste huskomponist.
– Gundersens musikk er gripende, intens, mangfoldig og søkende, og vi gleder oss til å presentere en spennende kunstner som er på et tidlig stadium i karrieren sin, sier direktør for Kodes komponisthjem, Christian Grøvlen.
Huskomponist-prosjektet i Kode startet i 2021, med et ønske om å løfte frem vår egens tids komponister. Hver komponist har sin egen vri på hvordan de ønsker å forme sitt år.
– Bull, Grieg og Sæverud bygget alle på hver sin måte sin musikk på norsk folkemusikk. En viktig del av Andreas´ kunstnerskap er forankret i den samiske kulturen han tilhører, og bringer dermed denne tradisjonen videre inn i vår tid, sier Grøvlen.
Gundersen er fjerde huskomponist i rekken. Vi gleder oss til bestillingsverk og en rekke andre prosjekter, som utarbeides og lanseres i løpet av året. Følg med!
Møt årets huskomponist!
Jubileum for Rasmus Meyer
I 2024 er det 100 år siden bygningen oppkalt etter samleren ble oppført!
Flere av utstillingene våre tematiserer samleren og samlingen på nytt, blant annet gjennom Marta Kuzmas kuratering av Erling Kagges samling i «Komposisjon for venstre hånd» og Heidi Bjørgans utstilling på senhøsten.
Den bergenske industrimannen Rasmus Meyer (1858–1916) var en lidenskapelig kunstelsker som samlet store mengder kunst i løpet av livet.
Da han valgte å avslutte livet, ga arvingene samlingen til Bergen. De stilte som betingelse at samlingen skulle vises samlet og offentlig. Kommunen besluttet å bygge et offentlig museum til samlingen på over 800 kunstverk og over hundre historiske møbler.
I 1924 sto en ny museumsbygning klar ved Lille Lungegårdsvann, tegnet for Bergen by av Ole Landmark.
Urfolkshistorier i Stenersen
I samarbeid med Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand (MASP) åpner Kode den omfattende gruppeutstillingen Histórias indígenas/Urfolkshistorier i april.
Utstillingen presenterer ulike beretninger om urfolks opplevelser fra Sør-Amerika, Nord-Amerika, Oseania og Norden, gjennom kunst og visuell kultur.
Utstillingen er kuratert av kunstnere og forskere som enten selv er medlem av en urbefolkning eller har urfolkopphav.
Utstillingen består av rundt 285 verk skapt av mer enn 170 kunstnere og dekker et bredt spekter av medier, typologier, opprinnelser og tidsperioder, fra før den europeiske koloniseringen og frem til i dag.
Vises i Stenersen fra 26. april til 28. august.
Les mer
Hanne Friis inntar Tårnsalen
Den norske kuntneren Hanne Friis skaper sanselige rom med svimlende sprang, og før sommeren åpner vi dørene til verket hun har skapt spesielt for Tårnsalen.
Friis er kjent for sine monumentale installasjoner av tekstil som hun håndfarger og deretter skulpturerer på stedet gjennom en tidkrevende sømteknikk.
Vises i Lysverket fra 24. mai til 15. september.
Grafikk av Georg Baselitz
Tyske Georg Baselitz har satt verden på hodet gjennom kunsten sin i over 60 år. Nå viser Kode grafikk av Baselitz i store formater, over alle salene i Stenersen.
Georg Baselitz (f. 1938) er kjent for sitt betydelige bidrag til den tyske neoekspresjonismen og er særlig anerkjent for sine malerier, grafiske verk og skulpturer. Baselitz har hentet inspirasjon fra tysk kultur, historie og kunsttradisjoner, og verkene hans reflekterer ofte samfunnets og kunstens utfordringer.
Vises i Stenersen senhøsten og vinteren 2024-25. Mer info kommer.
Vi hyller Ambrosia Tønnesen!
Ambrosia Tønnesen (1859–1948) var en av de første profesjonelle billedhuggerne i Norge, og hadde en stor produksjon på slutten av 1800-tallet. Hun stilte ut i Paris og fikk viktige utsmykkingsoppdrag hjemme.
Blant annet laget hun J.C. Dahl-monumentet – bronseskulpturen som sitter på Permanentens fasade.
Vi gleder oss til å vise et bredt utvalg av Tønnesens arbeider utført i gips, bronse og marmor.
Vises i Permanenten 6. september til 31. desember.
Les mer utstillingen i Permanenten
Heidi + Rasmus = sant
Jubileumsåret for Rasmus Meyer avsluttes med nok en intervensjon i samlingene hans.
Kjærligheten til keramikkhistorien skaper forbindelseslinjer mellom Rasmus Meyers samlervirksomhet og Heidi Bjørgans kunstnerskap, i en utstilling som både utfordrer og fortryller.
Med sitt nåtidige kvinnelige kunstnerblikk, skaper Bjørgan nye og overraskende dialoger i Rasmus Meyer og en samlingspresentasjon dominert av malerier av mannlige kunstnergenier.
Vises i Rasmus Meyer 15. november til 18. april 2025.
Les mer Heidi Bjørgan i Rasmus Meyer
Internasjonale samarbeid
Fra Brasil til Bergen:
Urfolkshistorier/Indigenous Histories vises som nevnt over ved MASP i São Paulo til 25. februar.
Utstillingen omtales som radikal, og vi gleder oss over flotte anmeldelser av utstillingen, både i Financial Times og i Morgenbladet!
Sølv til USA:
Utstillingen «Crowning the North» skal vises på Museum of Fine Arts Houston, et av USAs største kunstmuseer, mellom februar og mai 2024.
Den består av over 200 sølvgjenstander fra Kodes og Stiftelsen Bergenssølvets samling, Universitetsmuseet i Bergen, samt innlån fra sølvsamleren og forretningsmannen Christen Sveaas.
Dette er første gang den bergenske gullsmedkunsten vises for et amerikansk publikum.
Backer-søstrene til Stockholm og Paris:
Gjennom 2023-2025 presenteres Harriet Backer i et nytt utstillingssamarbeid, som løfter frem det nyskapende ved Backers kunst og ser nærmere på hennes sentrale rolle i norsk kulturliv.
Utstillingen, som vises ved Nasjonalmuseet til 14. januar, presenterer Backers liv, kunstneriske utvikling og posisjon i samfunnet gjennom en tid hvor kvinners rettigheter endret seg radikalt.
I 2024 reiser utstillingen videre til Stockholm og Paris, og denne gangen er også søsteren og komponisten Agathe Backer Grøndahl med.
Utstillingen vises ved Kode i 2025.
Vi gleder oss til å fortelle dere mer om Backer-søstrenes reise!