Møt kunstnerne
Møt kunstnerne: Andreas Gundersen
Andreas Gundersen. Foto: Frode Bakken (videostill).
Huskomponisten for 2024 var Andreas Gundersen.
I en serie videoer blir vi blant annet med Gundersen til hjemstedet Torhop utenfor Tana, hvor han bor og jobber. Hvordan havnet han her, bokstavelig talt, og som komponist?
Huskomponist 2024: Andreas Gundersen
Andreas Gundersen (f. 1993) er en samisk pianist og komponist fra Tana, og var i 2024 Kodes hittil yngste huskomponist.
– Gundersens musikk er gripende, intens, mangfoldig og søkende, vi gleder oss til å presentere en spennende kunstner som er på et tidlig stadium i karrieren sin, sier direktør for Kodes komponisthjem Christian Grøvlen.
– Bull, Grieg og Sæverud bygget alle på hver sin måte musikken sin på norsk folkemusikk. En viktig del av Andreas' kunstnerskap er forankret i den samiske kulturen han tilhører, og bringer dermed denne tradisjonen videre inn i vår tid. Publikum kan glede seg, sier Grøvlen.
Aktiv komponist med Tana som base
Etter endt utdanning ved Norges musikkhøgskole, under veiledning av Wolfgang Plagge, flyttet Andreas Gundersen fra Oslo tilbake til Deanu/Tana, hvor han bor og virker som komponist og utøver. Herfra har han etablert nye samarbeid med artister, utøvere og komponister i nord, og spesielt i Sápmi.
I 2023 trådde han inn i stillingen som Arktisk Filharmonis kunstneriske rådgiver for samisk og kvensk musikk.
Som komponist begynte Gundersen å skrive musikk da han tok timer for komponisten Rune Rebne ved Toneheim Folkehøgskole.
Senere har han gått i lære hos Jon Øivind Ness, studert komposisjon hos Kjell Habbestad og Bente Leiknes Thorsen ved Norges musikkhøyskole (NMH), og ved bachelorstudiet i komposisjon ved NMH under veiledning av Asbjørn Schaatun.
Gundersen er en svært aktiv komponist, men fremdeles også aktiv som utøver. I tillegg til virket som klassisk pianist arbeider han tett på popmusikken, blant annet som produsent og låtskriver.
Han har de siste årene arbeidet særlig innenfor et spektralt og mikrotonalt landskap. Han betegner seg som fransk- og amerikansk-inspirert, i kombinasjon med sofistikert harmonikk.