Nyheter
Kunståret 2025
I år er det 200 år siden Kodes samling ble grunnlagt, ved opprettelsen av Bergen Museum i 1825. Her ser vi Permanenten fra rundt 1898. Foto: Knud Knudsen/Universitetsbiblioteket i Bergen.
I 2025 fyller Kode 200 år!
Jubileumsåret starter med den største Harriet Backer-utstillingen på Vestlandet noensinne, og fortsetter med ny huskomponist, propagandakunst fra 1700-tallets Danmark-Norge, separatutstillinger med Lotte Konow Lund og Georg Baselitz, nye konsertserier – og mye mer!
– Det er stort å kunne feire 200 år med kunst og musikk! Dette er en anledning til å løfte frem hendelser fra vår lange og komplekse historie, sier Kodes direktør Petter Snare.
Bergen Museum ble grunnlagt i 1825 av Wilhelm Christie og utgjorde blant annet Norges første offentlige kunstmuseum. Billedkunstsamlingen herfra danner i dag selve grunnstammen i Kodes samling.
Gjennom året vil Kode dele historier om og med utgangspunkt i samlingen og i historien til museet, i det digitale prosjektet #200kunsthistorier. Se videoer på YouTube her og alle innlegg på Instagram her.
Jubileet er også en anledning til å se fremover mot de neste 200 årene, blant annet ble Kode for første gang huseiere ved kjøpet av Stenersen-bygget i desember.
– I år har vi, på ulikt vis, vært del av bergensernes kulturtilbud siden 1825. Kode formidler den internasjonale kunst- og musikkhistorien med et vestlandsk perspektiv, og det skal vi fortsette med, sier Snare.
– I Stenersen har vi nå 800 kvm på bakkeplan hvor vi jobber for å etablere en innendørs kulturallmenning med tilbud for blant andre barn og unge. Vi ønsker også å videreutvikle Lysverket til et moderne signalbygg for Bergen, og vi skal planlegge for det nyeste tilskuddet til samlingen vår fra Erling Neby, sier Snare.
Fra Paris til Bergen
Årets første nye utstilling på Kode blir Harriet Backer. Hvert atom er farge, som kommer til Bergen direkte fra Musée d'Orsay i Paris, hvor den ble sett av rundt 400.000 besøkende.
Harriet Backer var en av Norges mest betydningsfulle kunstnere, og en pionér blant kvinnelige kunstnere i Europa. Utstillingen presenterer Backers liv, kunstneriske utvikling og posisjon i samfunnet gjennom et stort antall maleriene hennes, og er et samarbeid mellom Kode og Nasjonalmuseet i Oslo.
Musikk fra kunstnerens søster, Agathe Backer Grøndahl, Norges første betydelige kvinnelige komponist, inkluderes i prosjektet gjennom musikk i utstillingen.
Backer Grøndahls musikk ble i samarbeid med Kode nylig utgitt for første gang på anerkjente C.F. Peters. Publikum kan blant annet glede seg til at hennes gripende korsanger vil fremføres i Permanenten.
Utstillinger
Norsk og tysk samtidskunst
I april åpner Kode separatutstilling med Lotte Konow Lund, kunstnerens første omfattende presentasjon i barndomsbyen Bergen.
Konow Lund har vært en tydelig stemme i norsk kunstliv i over 30 år og utstillingen inngår i serien med presentasjoner av sentrale kunstnere med forbindelser til Vestlandet.
Den andre separatutstillingen i år vies den legendariske tyske kunstneren Georg Baselitz. Utstillingen A Life in Print blir hans mest omfattende grafikkutstilling noensinne.
Baselitz startet å utforske ulike trykketeknikker i 1964 og har siden sett på grafikken som en integrert del av sin kunstneriske praksis.
– Dette er en utstilling jeg har ønsket å være vitne til, en utstilling som måtte skje, uttaler Baselitz selv. Utstillingen kurateres i samarbeid med Baselitz-arkivet.
Figuriner fra «Nordmandsdalen» (1777-1814) fra Den kongelige porcelainsfabrik. Kode. Foto: Dag Fosse.
Anna Berg. Foto: Sara Angelica Spilling.
Harriet Backer: Interiør fra Uvdal stavkirke / Interior from Uvdal stave church (1909). Foto: Dag Fosse / Kode
Kodes huskomponist
Årets huskomponist ved Kode er Anna Linh Nguyen Berg (f. 1992) fra Kolbotn. Berg fremføres jevnlig på den europeiske samtidskunstscenen og er en allsidig komponist som skriver for alle typer besetninger. Hun var nylig aktuell med filmmusikken til Drømmer (2024) av Dag Johan Haugerud, og som skuespiller i Kjærlighet (2024) av samme regissør.
– Berg er en betydelig ung kunstner med en unik musikalsk identitet. Hun er også en utadvendt formidler og en sterk stemme på vegne av musikken i dag. Hun har mye å tilføre huskomponistprosjektet og vi gleder oss! sier Christian Grøvlen, direktør for musikk og komponisthjem i Kode.
Berg er Kodes femte huskomponist siden prosjektet startet i 2021. Gjennom året skal hun sette sitt preg på Kodes program, hun skal også skrive et bestillingsverk som skal urfremføres i Bergen i november
Kunst og propaganda under eneveldet
Den omfattende utstillingen Nordmandsdalen åpner i mai, og blir en sjelden utstilling om kunst, materialer og makt under det dansk-norske eneveldet på 1700-tallet.
Utgangspunktet for utstillingen er skulpturparken Nordmandsdalen, etablert av Kong Frederik V i 1764-84, som viser monumentale statuer av det norske, samiske og færøyske folk. Parken omtales ofte som det første «demokratiske» prosjektet i dansk-norsk kunsthistorie.
Et mindre kjent aspekt ved Nordmandsdalen er at prosjektet hadde sin opprinnelse i Bergen. Utstillingen forteller den spennende historien om hvordan figurserien vandret til kongens København, og kaster et kritisk søkelys på det storslåtte prosjektet som var del av eneveldets propagandaapparat.
Utstillingen lages i samarbeid med Københavns Universitet og Universitetet i Bergen.
Konserter på Kode
Vårens musikkprogram på Kode byr på store musikalske opplevelser i Troldsalen, og en egen konsertserie i utstillingene på Permanenten.
Et utvalg av vårens konserter
Konserter
Fra Sibelius til Salonen: En reise i finsk pianomusikk
Troldhaugen
Konserter i Ambrosia Tønnesen
Et musikalsk eventyr: Historien om elefanten Babar
Permanenten
Konserter
Sanger fra fjell og hav: Backer Grøndahl og Grieg
Troldhaugen
Konserter i Ambrosia Tønnesen
Ro i rom
Permanenten
Konserter
Urfremføring: Andreas Gundersen
Troldhaugen
Konserter i Ambrosia Tønnesen
Nordisk romantikk: Andrée og Grieg
Permanenten
Verksted og arrangementer
Nytt på programmet er samtaleserien «Om kunsten og livet» hvor Kode inviterer interessante mennesker til en pratsom kveld med raus takhøyde, med utgangspunkt i et kunstverk fra museets samling. Det blir også en serie kunstverksteder på museet, etter stor pågang fra publikum, og en egen festivalhelg viet Harriet Backer!
Et utvalg av vårens arrangementer
Samtale og foredrag
Om kunsten og livet #1: Frode Thuen
Permanenten
Samtale og foredrag
Kuratorsamtale: Harriet Backer.
Permanenten
Verksted
Akttegning i festsalen
Permanenten
Samtale og foredrag
Balansekunstner og billedhugger, Ambrosia Tønnesen
Permanenten
Samtale og foredrag
Panelsamtale: "Er kvinnelige komponister fortsatt ufortjent oversett?"
Kunstsatellitten
Håpets tre - del ditt håp for det nye året!
Kode Åpen
Kunstøyeblikket: Ambrosia Tønnesen
Permanenten
Samtale og foredrag
Paris 1925: De glade tyveårene på utstilling
Permanenten
Familieaktiviteter
Folkeverksted: Krukkedilla
Permanenten
Samtale og foredrag
Snakk om kunst i samarbeid med Hovedbiblioteket
Familieaktiviteter
Musikkstund for små ører
Verksted
Kurs: CLAY PLAY m/ Råbrent
Permanenten
Kode Åpen
Kunstøyeblikket: Harriet Backer. Hvert atom er farge
Permanenten
Samtale og foredrag
Om kunsten og livet #2: Anine Fatou Bråten
Permanenten
Verksted
Kurs i flerfarget linoleumstrykk
Permanenten
Familieaktiviteter
Folkeverksted: Mal din helt!
Permanenten