Nyheter
Erling Nebys samling til Kode
Foto: Anette Basso / Kode
Erling Neby har deponert sin omfattende samling av geometrisk og konkret kunst til Kode, med intensjon om permanent overdragelse.
– Det er fantastisk at vi får denne enestående samlingen til Bergen, og ekstra gøy at det skjer det året Kode feirer 200 år, sier Kodes direktør Petter Snare.
– Det er viktig for meg og familien min at denne samlingen får et godt og pent hjem, og det får den i Bergen. Jeg synes samlingen kler museet, og også henger fint sammen med mye av det Kode har i samlingen fra før, sier Erling Neby.
Deponiavtalen har en varighet på fem år. Dersom Kode klarer å skaffe ekstern finansiering til å overta samlingen permanent, vil Neby donere halvparten av verdien på samlingen til museet.
Dermed kan det sammen med Bergenssølvet bli det den største kunstoverdragelsen til Kode siden Rolf Stenersens samling ble overdratt til Bergen i 1971.
En enestående samling
– Dette er en enestående samling av kunst som Norge ikke har mye av i offentlige samlinger, så dette er viktig for oss. Det er en gavepakke av en samling som hadde vært utenfor Kodes rekkevidde på det frie markedet, sier Snare.
Kodes samling ble grunnlagt ved opprettelsen av Bergen Museum i 1825, og har fra starten av blitt bygget opp og videreutviklet gjennom et tett samarbeid med private samlere og donatorer, slik står overdragelsen i en lang tradisjon.
– Vi har gode samarbeidspartnere og støttespillere som jeg tror vil se hvordan dette vil gi et løft til museet og kulturbyen Bergen, så jeg håper mange har lyst til å bidra til å få dette til, sier Snare.
Konkret kunst
Neby har samlet kunst siden 1970-årene og har fra starten av vært glødende opptatt av verk som kan knyttes til retningen «konkret kunst». Hans mangeårige engasjement har resultert i landets fremste samling av europeisk, amerikansk og nordisk kunst innen den konkrete retningen.
Det er selve kjernen i Nebys samling som nå deponeres på Kode, utvalget teller 176 arbeider av blant andre Victor Vasarely, Aurelie Nemours, Jesus Rafael Soto, Auguste Herbin ,Josef Albers, Aase Texmon Rygh og Olle Bærtling.
Verkene har de de siste tiårene har vært del av en rekke utstillinger i inn- og utland, blant annet på Centre Pompidou i Paris, Whitney Museum of American Art i New York, Nasjonalmuseet i Australia – og senest på Kode i utstillingen «Kvadratets hjerte» i 2023.
– Disse verkene utfyller samlingen vår på en fantastisk måte og er en viktig tilførelse til kunsthistorien vi skal fortelle. Vi gleder oss til å arbeide med hvordan samlingen skal vises i årene fremover, sier Snare.