Munch og Rasmus Meyers samlinger

I KODE 3 møter du kunst fra den den norske «gullalderen» og verdens tredje største samling av Edvard Munch.

Vennligst merk: I 2022 er store deler av Munch-samlingen vår til konservering og på utlån. Les mer her.

KODE og Bergen har i dag verdens tredje største samling av Edvard Munch. En stor andel av verkene markerer de viktige skiftene i Edvard Munchs kunstnerskap.

Samlingen kom til byen takket være Rasmus Meyer. Han var blant de første viktige samlere av Edvard Munchs kunst, og sikret seg hovedverk fra alle Munchs perioder. 

Blant høydepunktene i samlingen er «Sjalusi», «Melankoli», «Kvinnen i tre stadier» og «Aften på Karl Johan». 

Se flere Munch-verk og les om KODEs Munch-samling her

Konservering og utlån av Munch i 2022

I 2022 gjennomføres det konservering av alle 42 malerier av Munch i samlingen. Det vil fremdeles være hovedverk av Munch på utstilling, men utvalget vil variere og rullere gjennom året.

Prosjektet er et samarbeid med MUNCH, som har de fremste ekspertene i verden på konservering av Munch-verk. Arbeidet gjør vi for å sikre våre mest verdifulle verk for fremtiden. Les mer om prosjektet her

I slutten av mai skal 18 verk fra Munch-samlingen på KODE til London, for å lånes ut til The Courtauld Gallery. Åtte verk skal også til Musée d´Orsay i Paris i september. Vi gleder oss over å kunne vise den fantastiske samlingen vår til publikum på to av verdens viktigste kunstmuseer.

Rasmus Meyers samling: Norsk gullalder

I 1916 donerte Rasmus Meyers arvinger farens historiske samling av kunst og møbler til Bergen by. I dag, som en del av KODE, er den regnet som en av de ypperste samlinger av norsk kunst fra «gullalderen» 1880 til 1905. 

KODE 3 er et vakkert museumsbygg, som byr på en eventyrlig vandring gjennom historiske bergensinteriører. Underveis kan du se høydepunkter fra karrierene til kunstnere som J.C. Dahl, Hans Gude, Christian Krohg, Harriet Backer, Erik Werenskiold og Gerhard Munthe.

Denne våren viser har vi også innlemmet et utvalg hovedverk fra samlingen her, som vanligvis er å finne i KODE 4. Blant annet Christian Krohgs «Kampen for tilværelsen» og «Bjerk i storm» av J.C. Dahl.

Fast utstilling

Rasmus Meyers samlinger er permanent utstilt ved KODE. Bygningen er tegnet av arkitekt Ole Landmark og stod ferdig i 1924 for å kunne ta i mot den store gaven fra forretningsmannen Rasmus Meyer, gitt i 1916. KODE 3 gjennomgikk en større renovering i løpet av 2012-13 og åpnet igjen i ny prakt i 2013.

Vi gjør oppmerksom på at enkeltverk fra samlingen fra tid til annen kan være utlånt til andre museer eller utilgjengelig for publikum på grunn av konservering eller andre grunner.

Vil du vite mer om bygget og historien bak? Les mer her.
 

Videoer fra Rasmus Meyers Samlinger

 

Stengetid på museet / Closing Time at the Museum

Det nysgjerrige barnet / The Curious Child

Rasmus Meyers Samlinger er generøst støttet av Yvonne og Bjarne Rieber.
Støttet av Brynhildsens Legat.

  • 4 Mai 2013 til 31 des 2024
  • Kode 3
  • 150 / 100 / 0 *

* Voksne 150,- / Studenter 100,- / Barn under 18 år / KODE medlem 0,-