Kinasamlingen

Kinasamlingen er Norges største samling av kinesisk kunst og kunsthåndverk¨og teller vel 4000 gjenstander. Samlingen inneholder alle typer kinesisk kunst, og strekker seg i tidsrom fra yngre steinalder til begynnelsen av 1900-tallet. Malerisamlingen består av 780 verk, hvorav 270 albumblad, bøker og malerier til vifter og solskjermer. Skulptursamlingen består av ca 100 verk i hvit marmor, sandstein og kalkstein. I tillegg inngår noen få skulpturer støpt i bronse og leire. Gjenstander av metall, porselen, jade, lakkarbeider og tekstil utgjør 1670 objekter. Blant høydepunktene i samlingen er gjenstander fra Den forbudte by og buddhistiske marmorskulpturer og marmorsokler fra Yuanming Yuan, det keiserlige sommerpalass utenfor Beijing.

2500 av gjenstandene i Kinasamlingen ble gitt til museet av eventyreren og generalen Johan Wilhelm Normann Munthe (1864–1935). Han bodde i Kina fra 1886 til 1935 og var først ansatt i det kinesiske tolvesenet for senere å bli general i den kinesiske hær. Han var en nær venn av Kinas president Yuan Shikai, som i 1915 utropte seg selv til keiser. Etter noen år i Kina fattet Munthe interesse for kinesisk kunst og skaffet seg en betydlig samling. I 1907 bestemte Munthe seg for å gi av den stadig voksende samlingen til sin gode venn i Bergen, museumsdirektør ved Vestlandske Kunstindustrimuseum Johan Bøgh. Munthe fortsatte både sin samlervirksomhet i Kina og forsendesene til Bergen helt frem til sin død i 1935.

Kinasamlingen er en av utstillingene som vil åpne igjen etter renovering av KODE 1 er ferdigstilt. Dato vil annonseres senere.