Utstilling: Brikker

Hvem samler, hvem bestemmer – og hvordan påvirker dette kunsthistorien og vår felles kulturarv? 

Kunsthistorien er en levende fortelling som stadig endres og omskrives. Museer, kunstnere, forskere, samlere og politikere flytter brikker i det kunsthistoriske spillet. Kunsthistorien forandrer seg også med tiden. Noen brikker har blitt glemt, mens andre ennå ikke har blitt oppdaget. 

Utstillingen Brikker utforsker hvordan kunsthistorien er i endring, ved å se nærmere på kunstsamlingen til en av aktørene i det norske kunstfeltet: Sparebankstiftelsen DNB. 

Siden 2005 har Sparebankstiftelsen DNB bygget opp kunstsamlingen sin i samarbeid med norske museer. Den består av kunst som utfyller museenes egne samlinger, og bidrar til at museene kan formidle nye perspektiver, historier og sammenhenger til sitt publikum. 

Utstillingen Brikker er vidtfavnende og strekker seg fra den folkekjære vestlandskunstneren Nikolai Astrup og popkunstneren Andy Warhol til avantgardisten Kurt Schwitters, som i perioder bodde i Norge. Her vises også tyske ekspresjonister, amerikansk fotokunst og kvinnelige pionérer, som Louise Bourgeois og Sonja Ferlov Mancoba. 

Dette er første gang Sparebankstiftelsen DNBs mangfoldige samling er satt sammen i en enhetlig utstilling. Brikker viser kunstverk i verdensklasse og tar samtidig i bruk interaktivitet og digitale virkemidler for å skape nye kunstopplevelser.

Utstillingen er et samarbeid mellom Sparebankstiftelsen DNB, MUNCH og KODE. 

Brikker er kuratert av Oda Wildhagen Gjessing, Sparebankstiftelsen DNB, og Nikita Mathias, MUNCH.


Publikasjon

Utstillingen følges av en illustrert publikasjon som utdyper samarbeidet mellom Sparebankstiftelsen DNB og norske museer. 

Her gjør kurator Oda Wildhagen Gjessing rede for stiftelsens samlingshistorie fra 2005 og frem til dag, ved å belyse satsningsområdene som også danner utstillingens struktur. Jorunn Veiteberg problematiserer forholdet mellom private stiftelser og offentlige museer, mens Reesa Greenberg ser denne formen for samlingsarbeid i et internasjonalt perspektiv. Redaktør for publikasjonen er Heidi Bale Amundsen ved MUNCH.

Katalogen selges i KODEs museumsresepsjoner gjennom utstillingsperioden. 

 

Prosjektledelse: Mathis Junker Gran, MUNCH, og Tove Haugsbø, KODE
Utstillingsdesign: Nissen Richard Studio, London
Lysdesign: ZNA, London
Produksjon: Spekta, København

  • 2 des 2022 til 26 feb 2023
  • Kode 1