Therese Christensen – Afternoon Signals

Therese Christensen (1946–2017) er en av landets betydelige kunstnere og var en markant skikkelse i Bergens kunstliv. Utstillingen «Afternoon Signals» i Tårnsalen, presenterer et utvalg verk fra slutten av 1990-tallet og frem til hennes siste arbeider.

Inspirert av sine studier i Los Angeles arbeidet Christensen med maleri og tegning i et abstrakt formspråk, hvor referanser til amerikansk abstrakt ekspresjonisme og «color-field painting» er tydelige.  

På slutten av 1990-tallet beveget Christensen seg gradvis fra en mørkere palett og komposisjonsbasert maleri, mot et mer transparent og vektløst uttrykk. Stilt overfor verkene, med et nærmest kroppslig format, blir betrakteren omsluttet av bevegelsene som foregår på lerretet.

Abstrakt og fargebasert
Therese Christensen hadde sin utdannelse fra UCLA i Los Angeles, Statens håndverks- og kunstindustriskole og Vestlandets kunstakademi. Hun debuterte på Høstutstillingen allerede som student og var presentert i en rekke store separat- og gruppeutstillinger i løpet av sin karriere.

Med sitt fokus på det abstrakte og ekspresjonistiske skilte Christensen seg tidlig ut i det lokale kunstmiljøet. «Mitt utgangspunkt er alltid farge», sa Christensen om arbeidene sine. Hun var opptatt av fargens bevegelighet mellom flate og form, og hvordan farger kunne fremkalle stemninger og fysiske fornemmelser hos betrakteren.

Undersøkende kunstnerskap
For Christensen var det fysiske og visuelle ved bildeflaten viktig. Lerretet ble utsatt for improviserte handlinger. Hun forlot etter hvert penselen til fordel for å bruke hendene og fingrene rett på lerretet når hun malte, for en mer direkte og intuitiv kontakt med flaten. Virkemidler som pigmenter, lim og vann ble påført på upreparerte lerreter.

Denne måten å jobbe på, der fargene er utvannet og trekkes inn i underlaget, gir en akvarell-aktig effekt. Fargene blir duse, vakre klanger som spilles opp mot hverandre og danner små samtaler seg imellom. I enkelte av de seneste maleriene og tegningene kan vi se spor etter setninger, påført med venstre hånd, ofte i blinde. Slik frigjør hun seg fra en lært handling, og vender seg mot det tilfeldige og ubestemmelige.

Utstillingen «Therese Christensen – Afternoon Signals» viser verk fra KODEs egen samling, og private innlån. Utstillingen vises i KODE 4, Tårnsalen til og med søndag 21. oktober 2018.

  • 22 jun 2018 til 21 okt 2018
  • Kode 4
  • 120,- / 60,- / 0,- *

* Adgang alle Kode museer i 2 dager. Voksne 120,- / Studenter 60,- / Barn under 16 år 0,-