Singersamlingen

Trå inn i et eklektisk kunstnerhjem og opplev en helt særegen samling.

Det rike amerikanske ekteparet William Singer jr. (1868–1943) og Anna Brugh Singer (1878–1962) reiste mye i Europa og slo seg ned i Laren i Nederland. Etter reiser i Norge ble de begeistret for den norske naturen og valgte Olden i Nordfjord som fast oppholdssted om somrene fra 1913 til de døde. Fra 1921 holdt de hus i Villa Dalheim, en stor eiendom med gjestehus og gårdsbruk som ble drevet som et mønsterbruk med fjøs og drivhus. Singerparet holdt stor husholdning med tjenerstab og mange venner boende hos seg. I Olden-bygda ble de sett på som et eksotisk innslag, men de var også viktige arbeidsgivere og ga raust til mange tiltak i området.

Hovedhuset var fylt med kunst og antikviteter: både gammel kunst og malerier og skulpturer laget av deres kunstnervenner. William var selv kunstner, bygget seg et atelier og malte særlig landskapsbilder i sen-impresjonistisk stil.

Anna Brugh Singer testamenterte en rekke møbler, antikviteter og bilder til Vestlandske Kunstindustrimuseum, og i 1963 åpnet museet sin første presentasjon av Singersamlingen. Her, i dette rommet, er det igjen forsøkt å skape et inntrykk av Singerparets hjem i Olden.

Les intervju med førstekonservator Trond Indahl her

  • 23 Mai 2017 til 20 mar 2020
  • Kode 1
  • 160 / 110 / 0 *

* Ordinær kr. 160 / Student kr. 110 / Gratis for KODE medlem og barn u. 18 år. Billetten gjelder i 2 dager.