Paul Cézanne - Mesterverk fra The Courtauld

For første gang vises en rekke mesterverk av Cézanne i Norge, gjennom et enestående samarbeid mellom KODE og The Courtauld Gallery i London.

NB! Dato for utstillingen flyttes til juli-oktober. Endelig dato for åpning og mer informasjon om utstillingen kommer snarest. 

The Courtauld har i dag verdens mest betydningsfulle samling av impresjonistisk og postimpresjonistisk kunst, og verkene av Cézanne er blant grunnsteinene.  

Paul Cézanne (1839–1906) regnes som brobyggeren mellom impresjonismen sent på 1800-tallet og kubismen, som innvarslet 1900-tallets fundamentalt nye kunstsyn.

Cézanne hadde avgjørende betydning også for kunstlivet i Norge rundt 1900. Kunstnere som Nikolai Astrup, uttrykte en dyp beundring for Cézanne og regnet ham som en grunnleggende innflytelse. På denne tiden fantes det viktige samlinger av impresjonistisk og postimpresjonistisk kunst i Norge. 

Særlig viktig var Jørgen Breder Stangs samling verk av Cézanne og hans samtidige. Da denne ble solgt ut av Norge, kjøpte den engelske samleren Samuel Courtauld (1876–1947) mesterverket «Kortspillerne».

Dette er et av maleriene som vil vises i utstillingen, sammen med materiale som forteller om hvordan Courtauld bygget sin samling og hvordan Cézannes kunst ble kjent i Norge. 

Utstillingen vises i KODE 1 og er kuratert av Barnaby Wright, Karen Serres og Line Daatland. Den ledsages også av en publikasjon. 

 

  • 1 jul 2021 til 1 okt 2021
  • Kode 1
  • 150/100/0 *

* Adgang alle Kode museer i 2 dager. Voksne 150,- / Studenter 100,- / Barn under 16 år og KODE medlem 0,-

Paul Cézanne: Kortspillerne / The Card Players, cirka 1892-96. Courtauld Gallery.