Ole Bulls fioliner

Nå kan du oppleve Ole Bulls fantastiske fioliner samlet i Rasmus Meyers samlinger i KODE 3.

Fiolinisten og komponisten Ole Bull (1810-1880) regnes som en av Norges første superstjerner. Han er mest kjent for komposisjoner som «Sæterjentens Søndag» og «I Ensomme Stunde», men var også nasjonsbygger, gründer, oppfinner og entreprenør.  

Bull var født i Bergen og fikk raskt en internasjonal karriere som musiker. I sin samtid var han en av verdens mest bereiste og berømte nordmenn. De mange reisene førte Bull til de fleste land i Vesten, hvor hans spill trollbandt store folkemengder, europeiske kongehus og amerikanske presidenter.  

Ole Bull hadde også et stort sosialt engasjement. Han avholdt utallige konserter til inntekt for veldedige formål og vanskeligstilte personer. Han var imot slavehandel og støttet revolusjoner hvor folk kjempet for sin frihet. Han ønsket at Norge skulle frigjøre seg fra unionen med Sverige og var sentral i å etablere et eget norsk kulturliv.  

Når Bull ikke var på reise bodde han periodevis på sine eiendommer i West Lebanon, Maine, USA, Valestrand på Osterøy, Andøya utenfor Kristiansand og Lysøen i Bjørnafjorden kommune. Han var gift to ganger og fikk til sammen syv barn. Etterkommerne er i dag bosatt i USA og i Sverige. 

Ole Bulls fioliner er det nærmeste vi kan komme mannen Ole Bull i dag og hans Gasparo de Salò hører til blant verdens vakreste musikkinstrumenter. I tillegg til denne skatten viser utstillingen tre andre fioliner som tilhørte Ole Bull. Med disse fire instrumentene som utgangspunkt ønsker vi å gi et innblikk i Ole Bulls liv og kunstnerskap, og betydningen han hadde for utviklingen av en ny selvtillit for nasjonen Norge.

Utstillingen inneholder instrumenter, musikk, foto og tekster. Den vises i KODE 3, i utstillingssalene som tidligere har vist Munch-samlingen vår.

  • 1 jul 2022 til 31 des 2022
  • Kode 3
  • 150 / 100 / 0 *

* Voksne 150,- / Studenter 100,- / Barn under 18 år / KODE medlem 0,-