Nikolai Astrup - samlingsutstilling

Grafiske verk og malerier av en av Norges mest folkekjære kunstnere. Vises til og med 30. november 2015.

Nikolai Astrup (1880–1928) har hatt en tydelig posisjon i norsk kunsthistorie siden han først stilte ut sine verk i selvstendighetsåret 1905. Han er fremfor alt kjent for sine særegne skildringer av Vestlandets frodige natur og tradisjonelle folkeliv. Sammen med Edvard Munch regnes han som en av fornyerne av tresnittet i Norge.

Utstillingen av Nikolai Astrup-samlingen skal, med utgangspunkt i nyere Astrup-forskning, gi flerfoldige innfallsvinkler til kunstneren og hans verk. Gjennom nyskapende presentasjoner av malerier, grafikk og tegninger vil vi gi publikum mulighet til å se verkene på bakgrunn av ulike kontekster. Utstillingen vil behandle tema som Astrups motiver, hans særmerkede formbehandling, ideer, kunstnerliv og samfunn. Den vil også sette fokus på betydningen av Nikolai Astrups kunst for publikum i dag.

Samlingen
Utstillingen er blitt til med sjenerøs støtte fra Sparebankstiftelsen DnB. I 2007, ble en stor privat samling av Nikolai Astrups kunst kjøpt av stiftelsen og deponert i museet. Samlingen omfatter 55 malerier, 94 grafiske blad og 52 tegninger. Med skisser og barnetegninger består samlingen av over 1100 verk, som gir museet en sentral rolle i formidlingen av denne kunstneren og hans betydning for norsk og vestnorsk identitet og naturoppfatning. Nikolai Astrup samlingen vises fast i KODE 4 og er et langtidsdeponi fra Sparebankstiftelsen DnB.

Astrup på App og nett
Som det første museet i Norge, tar KODE i bruk applikasjon (app) for mobil som en del av formidlingen av denne utstillingen. Ved å holde mobilen opp mot en kode på veggen, får man mer informasjon om hvert enkelt kunstverk gjennom zoombare bilder, tekst og lydfiler. Appen gir tilgang til hele den omfattende Nikolai Astrup-samlingen, også verk som ikke er utstilt i KODE. Den samme informasjonen blir tilgjengelig på nye websider som man har tilgang til i utstillingen via touchskjerm. Du kan lese mer om utstillingen og laste ned appen gratis på siden www.nikolai-astrup.no Les mer om bruk av App og QR-koder på denne siden

Lanseres internasjonalt i 2016
I 2016 lanseres Nikolai Astrup internasjonalt i den store utstillingen Painting Norway. Nikolai Astrup 1880-1928. Store deler av Astrup-samlingen presenteres i denne utstillingen, som skal vises ved Dulwich Picture Gallery i London, Kunsthalle Emden i Tyskland og ved Henie Onstad Kunstsenter i Oslo. KODEs Astrup-utstilling stenges derfor for demontering fra og med mandag 30. november.

15. januar åpner en ny Astrup-presentasjon ved KODE, mer informasjon om denne kommer!

  • 8 sep 2011 til 29 nov 2015
  • Kode 4
  • 100,- / 50,- / 0,- *

* Adgang alle 4 KODE bygg i to dager. Voksne 100,- / Studenter 50,- / Barn under 16 år 0,-