Åpner 15/10: Nikolai Astrup

Åpner 15. oktober: Etter stor suksess i USA under tittelen «Visions of Norway», vender Astrup-samlingen tilbake til Vestlandet for den største utstillingen på lang tid. 

Utstillingen har for første gang introdusert Nikolai Astrup (1880–1928) til et amerikansk publikum, hvor kritikerne kaller kunstneren «utterly unique».

Nå vender verkene tilbake til Norge for en omfattende utstilling med nær hundre verk, både kjente motiver og nyoppdagede.  Utstillingen viser Astrups intense farger, hans banebrytende grafikk og de fortryllende landskapsbildene, som bugner av folketro og lokalkultur.  

Nikolai Astrup er velkjent for sine fargesterke malerier og tresnitt med motiver fra naturen på hjemstedet i Jølster. Han var en innovativ kunstner og utstillingen viser hele bredden i kunstnerskapet, både maleri og grafikk, men også Astrups kunstneriske arbeid med gården og hagen hjemme i Jølster.

Sentrale tema er erindringsmotivene fra prestegården på Ålhus og de intime skildringer fra hjemmet på Sandalstrand, som i dag er kjent som Astruptunet. Her dyrket kunstneren nyttevekster for å livnære sin store familie, samtidig som han brukte plantene som motiver i bildene sine.

Utstillingen er et samarbeid mellom Clark Art Institute i Williamstown, USA, KODE Kunstmuseer og komponisthjem og Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Kurator er Mary Anne Stevens, 

PRAKTISK INFORMASJON

Utstillingen vises i KODE 1.

Utstillingsperiode: 15. oktober 2021 – 23. januar 2022.

Mer informasjon om utstillingsåpningen kommer.

  • 15 okt 2021 til 23 jan 2022
  • Kode 1
  • 150/100/0 *

* Adgang alle Kode museer i 2 dager. Voksne 150,- / Studenter 100,- / Barn under 18 år 0,-

Nikolai Astrup: Kollen, 1905-06.