Nikolai Astrup: Veien hjem

 «Nikolai Astrup – Veien hjem», har siste visningsdag 5. februar.

Hvorfor brukte Nikolai Astrup farger på en spesiell måte? Og hvordan oppsto hangen til å gjengi fantasifulle og mystiske detaljer i landskapene? I 2016 lanseres Nikolai Astrup internasjonalt gjennom en stor utstilling i London, Emden og Oslo. Mens store deler av samlingen er på turné, åpner KODE «Nikolai Astrup – Veien hjem», en helt ny presentasjon av Astrups kunst med fokus på tidlige arbeider.

Astrup beholdt og samlet barnetegningene sine i to store bøker, som han senere brukte til inspirasjon i sitt arbeid. Bøkene vises nå frem for første gang. Flere av Astrups kunstneriske inspirasjonskilder, som verk av J.C. Dahl og Harriet Backer, presenteres også, sammen med ungdoms- og studiearbeider. Etter studietiden i Kristiania og Paris (fra 1899–1902) erklærte Astrup seg som en «naturalistisk naivist». Utstillingen sporer kimen til dette begrepet og viser hvordan Astrup havnet mellom to av samtidens motstridende kunstretninger: den akademiske landskapstradisjonen og den tidlig-modernistiske abstraksjonen.

«Nikolai Astrup - Veien hjem» har siste visningsdag 5. februar. En helt ny Astrup-utstilling åpner dørene 3. mars 2017. 

Åpen omvisining
Utvalgte søndager, se oversikt her

Ny bok med Astrups ungdomsbrev
Boken «Gode ven. Ungdomsbrev fra Nikolai Astrup» er den første i en serie av fem, og er utgitt av Nikolai Astrup forskningsenter for kunst og landskap ved KODE.

Mer om Astrups internasjonale turné
I 2016 lanseres Nikolai Astrup for første gang internasjonalt i den store utstillingen Painting Norway. Nikolai Astrup 1880-1928.

Ny Astrup-barnebok
I samarbeid med KODE lanseres en helt ny bildedbok for barn om Nikolai Astrup.

Gå til Astrup forskningsweb
KODE driver en egen forskningsweb om Nikolai Astrup, her kan du søke gjennom hele samlingen, samt finne nytt forskningsmateriale som omhandler kunstneren og hans arbeid.

  • 23 jan 2016 til 5 feb 2017
  • Kode 4
  • 100,- / 50,- / 0,- *

* Adgang alle Kode museer i 2 dager. Voksne 100,- / Studenter 50,- / Barn under 16 år 0,-