Møt kunstnerne
Møt kunstnerne: Heidi Bjørgan
Heidi Bjørgan i Rasmus Meyer (foto: Thor Brødreskift).
Møt keramikeren som skulle bli fotballspiller: Bli med kunstner Heidi Bjørgan til Bornholm og Rasmus Meyers samlinger, inn i kunsthistorien – også sin egen.
Kunstneren Heidi Bjørgan (f. 1970) har vært en sentral stemme innen norsk kunsthåndverk siden tidlig 2000-tall. Vi fikk følge Bjørgans forberedelser til utstillingen «Heidi + Rasmus = sant», hvor hun tar plass i Rasmus Meyers samling med en intervensjon av egne verk.
Flere verk er spesiallaget for utstillingen, noen av dem på Hjorths Fabrik på Bornholm, hvor Bjørgan hadde kunstnerresidens i sommer. I filmen forteller Bjørgan om inspirasjon og motivasjon, skjønnhet og dårlig tapersinn.
Heidi Bjørgan er internasjonalt anerkjent for sine eksperimentelle og ekspressive keramiske former, hvor det å bryte regler har vært en sentral del av arbeidsprosessen. Som kurator er hun kjent for å jobbe med utstillinger på nærmest scenografisk vis, sterkt inspirert av regissører som David Lynch og Robert Wilson.
Gjennom hele kunstnerskapet har Bjørgan hentet inspirasjon fra eksperimentelle keramikere i Meyers samtid, blant annet amerikanske George Ohr (1857-1918), også kjent som «The Mad Potter of Biloxi», og danske Hans Hjorth (1878-1966) som var fra familiedynastiet bak Hjorths Fabrik på Bornholm.
Bjørgans arbeider vitner om eksperimentering med teknikker og nye visuelle effekter. Hun utfordrer forestillingen om hva god keramikk er ved å «slette» sporene etter alle innlærte ferdigheter.
Målsetningen er å bryte reglene som materialene er bundet av, og reflektere rundt forfall og skjønnhet.
Heidi Bjørgan er basert i Bergen og utdannet kunstner og kurator fra Kunsthøgskolen i Bergen og Konstfack i Stockholm. Hun har hatt soloutstillinger ved blant annet Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Kunstnerforbundet, og deltatt på gruppeutstillinger og kunstmesser både nasjonalt og internasjonalt. Bjørgans verk er innkjøpt av en rekke kunst- og kunstindustrimuseer og private samlinger i og utenfor Norge, inkludert Victoria & Albert Museum i London, Nasjonalmuseet i Oslo, Kode, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Utenriksdepartementet.
Kreditering:
Regi: Frode Bakken
Produsent: Anette Basso og Maria Tripodianos