Nyheter
Årets pianister på sommerkonsertene på Troldhaugen
Utforsk våre talentfulle pianister som opptrer i Troldsalen på Troldhaugen denne sommeren!
Velkommen til sommerkonserter i Troldsalen tirsdag til søndag fra 11. juni til 15. september.
Tirsdag - fredag : 13:00 og 17:00
Lørdag - søndag: 13:00 og 15:00
Konsertenes variget: 30 min.
11 - 16. juni: Jørn Skauge
Jørn Skauge (f. 1988) er en velrenommert og prisbelønt pianist fra Nordhordland. Skauge tok sin mastergrad ved Griegakademiet i Bergen under veiledning av professor Audun Kayser. På sin avsluttende masterkonsert i 2015 spilte han til sjelden begeistring for de fremmøtte, og det ble bemerket fra sensor at den unge pianisten hadde holdt en konsert i «absolutt verdensklasse».
Skauge er en allsidig pianist som opptrer som både solist og kammermusiker. I tillegg til konsertvirksomhet jobber Skauge som pianolærer og akkompagnatør.
18 - 23. juni: Idun Økland
Idun Gabrielle Fougner-Økland (f. 2002) er pianist og student ved Norges Musikkhøgskole hos Håvard Gimse. Før dette, avla hun sitt Diplôme de Virtuosité ved Schola Cantorum de Paris i 2021. Hun har opptrådt ved bl.a. Oslo kammermusikkfestival, Ultimafestivalen og Festspillene i Bergen, og spilt konserter og konkurranser i en rekke europeiske land, eksempelvis som vinner av det Panhellenske pianomesterskapet X.O.N., og som solist med Athens Sinfonietta Orchestra.
En oppvekst i England, Norge og Hellas har eksponert henne for ulike musikktradisjoner, og en hverdag på mange språk. Dette har gitt henne en fascinasjon for krysningspunktet mellom musikk, språk og tekst, og hun er derfor spesielt glad i å jobbe med sangere, både som kammermusiker og etter hvert også som kordirigent.
Fougner-Økland er også en involvert student med stort engasjement for høyere musikkutdanning i Norge, og har bl.a. ledet Norsk Musikkstudentnettverk siden dets opprettelse våren 2023.
25 - 30. juni: Elisabeth Holmegaard Nielsen
Elisabeth Holmegaard Nielsen er en av Danmarks mest lovende unge pianister. Umiddelbart etter at hun fullførte sin mastergrad som 21-åring under veiledning av professor Niklas Sivelöv ved Det Kongelige Danske Musik konservatorium med toppkarakter, ble hun tatt opp i solistklassen i Danmark under Marianna Shirinyan og i Østerrike ved Universität für Musik i Wien under veiledning av professor Christopher Hinterhuber & Jan Jiracek von Arnim. Hennes debutkonsert fant sted den 23. august 2017 i DKDM's konsertsal, med følgende uttalelse fra juryen: "Kvelden etterlater inntrykket av en begavet pianist og utforskende musiker, som har motet, viljen og evnene til å utforske nye tolkningsmuligheter. Det blir spennende å følge Elisabeth Nielsens videre karriere og utvikling."
2 - 7. juli: Sigmund Skjeldrum Toppe
Sigmund Skjeldrum Toppe (f.2000) er en pianist fra Bergen som studerer en mastergrad i Oslo på Norges Musikkhøgskole hos prof. Christopher Park, han gjør også utvekslingsopphold ved Royal Conservatoire The Hague hos Prof. Slava Poprugin. Han er tidligere student av prof. Håvard Gimse, Sveinung Bjelland og Ingunn Ådland.
Toppe har deltatt som festivalmusiker ved Festspillene i Bergen, Gloppen Musikkfestival, Oslo kammermusikkfestival og ofte i den lokale kulturfestivalen i hans egen bydel, Åsane. Han er en aktiv kammermusiker og har gleden av å lede en kammermusikkserie på Musikkhøgskolen på det tredje året nå. Grieg har alltid vært en sentral komponist på hans repertoaret.
9 - 14. juli: Joachim Engeli
Joachim Engeli (f.1999) er en klassisk pianist fra Innlandet. Han fullførte i 2024 sin mastergrad ved Norges Musikkhøgskole under veiledning av blant annet Einar Henning Smebye og Håvard Gimse. Joachim opptrer jevnlig med alt fra duoer til kor, men ser på seg selv som solopianist først og fremst. Han er prisvinner ved musikkonkurranser som Ungdommens Musikkmesterskap, Midgard konkurransen og Sparre Olsen Musikkonkurranse.
Engeli trives best med å spille store verk som gir publikum en sterkere og mer utfordrende musikkopplevelse. Mye av studietiden har han brukt til å fordype seg på mange av de norske komponistene som Edvard Grieg, Harald Sæverud, Geirr Tveitt og David Monrad Johansen. Han har også en forkjærlighet for utpreget rytmisk og perkussiv musikk, som hos Sergej Prokofjev, Igor Stravinskij og Béla Bartók.
16 - 21. juli: Oda Voltersvik
Oda Voltersvik har konsertert på internasjonale arenaer og festivaler, inkludert Carnegie
Hall, Wigmore Hall, Palermo Classica Festival og Den norske Opera og Ballett. Hennes
CDer har blitt godt mottatt internasjonalt og hun vant Bradshaw £ Buono International
Piano Competition i 2017. Voltersvik ble tildelt statens kunstnerstipend i 2021-2022. Etter
“Master in Performance” fra Royal College of Music og “ArtistDip” fra Trinity Laban
(London), har Voltersvik vært medlem av Volt&Potenza duo og arrangert konsertserier for Volt
Ensemble m.flere. For tiden har hun konsertturneer og solistengasjement i USA bl.a. som artist-in-recidence for Grieg Society of the Dakotas.
23 - 28. juli: Martha Berit Belt
Martha Berit Belt fullførte sin mastergrad ved Griegakademiet i 2016, etter studier med Signe Bakke. Gjennom masterstudiet fordypet hun seg i Olivier Messiaens musikk. Hun har også hatt timer med Håvard Gimse og Julius Drake. Belt har en allsidig utøvende virksomhet som solist, kammermusiker og akkompagnatør. Hun har m.a. spilt konsert i Grieg-Begegnungsstätte i Leipzig og på Nouvelle Scene Nationale i Cergy-Pontoise, Frankrike. De siste årene har hun gitt en rekke konserter på Troldhaugen, både som ”ukens pianist” og i Griegs villa. Belt er pianist i kammergruppen Ensemble Eon.
30. juni - 4. august: Oskar Abel Valand Halvorsen
Oskar Abel Valand Halvorsen (1998) er en pianist og komponist fra Oslo. Han har bl.a. studert med Christian Ihle Hadland og Håvard Gimse og har vært jevnlig deltaker på Jiri Hlinka Piano Academy i Bergen. I januar 2023 var han solist i Rachmaninovs 2. klaverkonsert med kombinert orkester fra Barratt Due musikkinstitutt og NMH og dirigent Tabita Berglund. Han har også et brennende engasjement for å fremføre mindre kjent repertoar av høy kvalitet, noe som bl.a. har avstedkommet en konsert med samtlige klaveropus av Wilhelm Stenhammar (inkludert de to klaverkonsertene i arrangement for to klaver) på én og samme konsert.
6 - 11. august: Tore Bordal
Tore Eide Bordal, født i 1992 i Trondheim og vokst opp i Bergen, begynte å spille piano i en alder av 18. I 2016 fullførte han sin bachelorgrad i utøvende klassisk piano ved Griegakademiet med høyeste karakter i pianospill, hvor han også reiste et år på utveksling ved Êcole Supérieur de Musique et Danse i Lille, Frankrike. I 2023 fullførte han sin mastergrad ved Griegakademiet med å spille blant annet ni preludier av Debussy og ballade i g-moll av Edvard Grieg på masterkonserten. Nå jobber Bordal som frilansmusiker og har prosjekter i gang både i bergensområdet og internasjonalt.
13 - 18. august: Kei Solvang
Kei Solvang (f. 2002) er en talentfull pianist født i Japan, men bosatt i Norge siden hun var fem år gammel. Opptatt ved Griegakademiets Unge Talenter (GUT) i 2017 med veiledning fra Signe Bakke, ble hun også en del av Talentprogrammet ved Prof. JiriHlinka Piano Academy i 2019, ledet av Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse, og Christian Ihle Hadland frem til høsten 2022.
I 2018 vant Solvang sin klasse i Ungdommens Musikkmesterskap og åpnet NRK's "Grieg minutt for minutt". Sommeren 2023 imponerte hun med en konsert sammen med Bergen Filharmoniske Orkester under Festspillene i Bergen, hvor hun fremførte Anne-Marie Ørbecks klaverkonsert Konzertino.
Solvang går nå sitt tredje år på bachelorstudiet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med Prof. Jens Elvekjær som hovedmentor.
20 - 25. august: Thormod Rønning Kvam
Thormod Rønning Kvam er i ferd med å etablere seg som pianist i det unge, skandinaviske toppsjiktet. Opptredener i Londons Wigmore Hall, Hovedscenen i Den Norske Opera, Grünewaldsalen i Stockholm Konserthus, Harpa i Reykjavik og som festivalpianist på Glogerfestspillene og Hardanger Musikkfest utgjør noen av høydepunktene fra de siste årene. Han ble i 2023 utnevnt til Associate of the Royal Academyof Music i London – en utmerkelse som gis til musikere som 'skaper en forskjell gjennom sitt profesjonelle virke’. Han er mottaker av Fegerstens arbeidsstipend til sitt kommende debutalbum, og mottok nylig det anerkjente Nils Larsen-stipendet til sin internasjonale solodebut. Rønning Kvam har også et sterkt engasjement for å fornye den klassiske musikkarven – et arbeid han gjør som kunstnerisk leder for Aulaseriene, en kammermusikk satsning med konserter gjennom hele året i Universitetsaulaene i Oslo og Bergen og på kulturdestinasjonen Ramme i Hvitsten.
27. august - 1. september: Fabrice Bligoud Vestad
Fabrice Bligoud Vestad er en ung fransk-norsk pianist oppvokst på Hamar. Han har sin bakgrunn fra Kulturskolen, Norges Musikkhøgskole og École Normale de Musique de Paris, hvor han i 2023 avsluttet sine høyere studier og Artist Diploma. Bligoud Vestad er en aktiv solo og kammermusiker i Norge og utlandet, med særlig forkjærlighet for musikken til sine landsmenn, Ravel fra Frankrike og Grieg fra Norge. Han forbereder for tiden innspillingen av Ravels komplette pianomusikk, et prosjekt han gjør gjennom Eliteprogrammet på École Normale de Musique de Paris, en mentorordning hvor han veiledes av pianisten Jean-Philippe Collard.
Bligoud Vestad er bosatt i Paris, men forblir en bypatriot for hjembyen Hamar. Han er grunnlegger og kunstnerisk leder i Hamar Kammermusikkfestival, som hadde sin første utgave i februar 2024.
3 - 8. september: Marina Matsuoka
Marina Matsuoka, født i Japan i 1998, begynte å spille piano som treåring med Suzuki metoden. Hun har utbredt seg på forskjellige fronter, der hun har tilegnet seg priser, et diploma fra École Normale de Musique de Paris og hatt muligheten til å spille et utvalg av pianokonserter med orkester. Matsuoka ble uteksaminert fra Tokyo College of Music der hun studerte hos KatsunoriIshii og Seizo Azuma, og etter å ha fullført masterstudiet jobbet hun som akkompagnatør på høgskolen. Siden 2021 har Matsuoka vært et medlem av Griegsamfunnet i Japan, og for øyeblikket går hun på Griegakademiet i Bergen i klassen ledet av professor Signe Bakke.
10 - 15. september: Martim Almeida
Martim Almeida studerer for øyeblikket ved Norges Musikkhøgskole, under veiledning av Håvard Gimse, etter å ha tidligere mottatt musikalsk opplæring fra anerkjente pianister som Luiz de Moura Castro, Artur Pizarro og KathrynStott. Han har opptrådt ved fremstående konsertsaler i Portugal, Frankrike, Norge, Danmark, Sverige, Hellas og USA, både som solist og kammermusiker. Almeida gjorde sin orkesterdebut i 2015 med Orquestra Clássica do Centroi Portugal, og har siden den gang spilt inn musikk for musikkforeninger som Dextra Musica og den portugisiske klassiske radiostasjonen Antena 2. Almeida har også fått undervisning av bemerkelsesverdige pianister som Leif Ove Andsnes, Einar Steen-Nøkleberg, Christopher Park og Paul Badura-Skoda.
Kjøp billett
Velg mellom flere konserter hele sommeren