Hopp til innholdet

Ting å gjøre

6 tips du ikke vil gå glipp av: – Opplevelser utenom det vanlige

Sommer på Kode

Skrevet av: Anita Vedå

Oppdatert

Kode Kunstmuseer er et perfekt sommermål for både tilreisende og deg som er turist i egen by.

Museumsvert Johannes Kvaal Starheim trekker spesielt frem én attraksjon som får hjertet til å banke litt ekstra.

 Johannes Kvaal Skarheim

KLAR FOR SOMMEREN PÅ KODE: Johannes Kvaal Skarheim forteller at besøkende uttrykker stor takknemlighet for å få oppleve kunsten på Kode. Foto: Anita Vedå.

Buss til Troldhaugen

En buss setter snart kursen mot Troldhaugen utenfor Bergen sentrum. Med vennlig tone loser Johannes den kunstinteresserte gjengen inn. En forbipasserende spør om hva som er inkludert i billetten på Kode, og i neste øyeblikk lurer noen på avgangstidene for båten til Lysøen. For tredje året på rad jobber historiestudenten Johannes som sommervert på Kode.

– Det å få guide kunstinteresserte turister og formidle historier, er utrolig givende, sier den blide 22-årige bergenseren.

Det er kanskje ikke så rart. Med fire kunstmuseer og tre komponisthjem under Kodes paraply, er mulighetene for hva man kan ta innover seg av kunst og opplevelser utrolige.

Trenger du en pause fra solsteiken, eller regnbygene, som aldri er langt unna i byen mellom de syv fjell, finnes det noe for enhver smak.

Her er sommervertens seks beste tips til hva du bør prioritere å få med deg.

Urfolkshistorier

1. Urfolk i Stenersen

Den internasjonale gruppeutstillingen «Urfolkshistorier» har høstet lovord i mediene (lenke til redaksjonell sak i Bergens Tidende).

Den er produsert i samarbeid med kunstmuseet MASP i São Paulo i Brasil. Utstillingen presenterer over 170 kunstnere, fra syv geografiske regioner, gjennom samtidskunst, eldre kunst og visuell kultur.

– I tillegg er det en tematisk del viet til urfolksaktivisme rundt om i verden. Totalt sett får man et tverrsnitt av historier som blir fortalt på en visuelt spennende måte. Publikum blir fascinert av forskjellene og likhetene mellom urfolksgrupper, informerer Johannes.

Utstillingen er kuratert av kunstnere og forskere som enten er medlem av en urbefolkning selv eller har urfolkopphav.

Les mer om urfolkshistorier i Stenersen
Klikk her for åpningstider og info om Stenersen

FLOM

2. Hanne Friis sin installasjon, «FLOM», i Tårnsalen i Lysverket


I mai åpnet vi dørene til en kunstopplevelse utenom det vanlige, forteller Johannes.

Installasjonen «FLOM» er laget spesielt for Tårnsalen av kunstneren Hanne Friis. Én kilometer med håndfargede tekstiler er transformert ved å brette, sy og presse stoffet til organiske former og komplekse strukturer.

– Resultatet er en monumental kunstopplevelse – helt annerledes fra annen kunst. Personlig ser jeg mye natur i den, men den kan tolkes i så mange retninger. Og selve Tårnsalen er verdt et besøk i seg selv. Det er et fantastisk sted å vise frem kunst og kultur.

Klikk her for åpningstider og info.
Les mer om FLOM fra Helene Friis her.

Rasmus Meyers samlinger

3. Munch og Astrup på Rasmus Meyer

Idag er kunstsamlingen i Rasmus Meyer-bygningen regnet som en av de ypperste fra den norske «gullalderen» 1880 til 1905.

Huset rommer både billedkunst, interiør og møbler.

– Men kanskje aller viktigst: Her finner du verdens tredje største samling av Edvard Munch, med kjente verk som «Melankoli», «Aften på Karl Johan» og «Sjalusi» utstilt, opplyser Johannes.

Samlingen ved Kode består av over 100 papirverk og 50 malerier, og folk fra alle verdenshjørner kommer til Norge og Bergen for å få med seg disse verkene.

Les mer om Edvard Munch-samlingene på Kode her.

I tillegg er det verdt å få med seg Nikolai Astrup-utstillingen, hvor verk som «Jonsokbål», «Vårnatt i hagen» og «Kollen» er utstilt.

– Som vestlending står Astrup meg ekstra nært. Spesielt «Vårnatt» beskriver utrolig godt Astrup som kunstner, med mystikk og natur som stikkord, forteller Johannes.

Les mer om Astrup på Kode
Klikk her for åpningstider og info om Rasmus Meyer.

Verksted på Permanenten

4. Kreativt verksted på Permanenten


Lørdager og søndager i august får du muligheten til å lære den tradisjonelle samiske måten å knyte sjal på – frynsing. Metoden er inspirert av Outi Pieski og hennes arbeid Crossing paths som henger på Stenersen. 

– Det å få utøve kunst selv gir en nærhet til kunsten, og er med på å tilgjengeliggjøre kunst for flere. Det er spesielt fint når barn utfolder seg og viser engasjement for kunst, sier Johannes.

Les mer om familieverksted på Permanenten
Klikk her for åpningstider og info om Permanenten

Båt til Lysøen

5. Ta båten til Lysøen

– Et lyseblått eventyrslott – midt i en vakker vestlandsfjord! Besøkende til Lysøen får innblikk i en litt bortgjemt del av historien, sier Johannes engasjert.

Den verdensberømte fiolinvirtuosen og komponisten Ole Bull bodde i den eventyrlige villaen innerst i Lysefjorden utenfor Bergen. Bygget er fylt av eksotiske ornamenter, og tårnet er formet som en løkkuppel.

– Nå i sommersesongen går museumsbåten MS Ole Bull i skytteltrafikk mellom Lysøen og Buena kai på Lysekloster tirsdag til søndag.

Selve villaen er for tiden stengt på grunn av innvendig rehabilitering, men du finner flere kilometer med turstier, en anløpskai, fine badeplasser og pikniksteder rundt om på øyen.

Les mer om Lysøen her
Klikk her for åpningstider og info om Lysøen

Troldhaugen

6. Opplev Troldhaugen

- Stedet som får hjertet til sommerverten til å banke litt ekstra, er Edvard Griegs hjem Troldhaugen, som ligger en kort kjøretur utenfor Bergen.

– Grieg uttalte selv at «Troldhaugen er mitt beste opus hittil», og det sier litt!

Med entusiasme i stemmen trekker Johannes frem beskrivelser fra de besøkende:

– «Amazing». «Spectacular». «Så vakkert». Utlendinger smører gjerne ekstra på, sammenlignet med litt mer reserverte nordmenn, humrer Johannes.

Gjestene setter pris på den lokale maten og de lokale drikkevarene som kan kjøpes i kafeen, som økologisk is fra Rosendal, lokale oster fra Myrdal og Ostegården og spekemat fra Voss.

Det alle besøkende sitter igjen med etter å ha opplevd Troldhaugen, er det unike ved stedet. Å kjenne på atmosfæren i villaen, gå på stiene hvor Grieg og konen Nina spaserte, eller lytte til musikken i konsertsalen kan ta pusten fra deg.

– Troldhaugen gjorde Grieg til Grieg. Den beste måten å forstå musikken hans på, er å oppleve Troldhaugen, avslutter Johannes.

Les mer om Troldhaugen her
Klikk her for åpningstider og info.

Kjøp billett til Kode