Siljustøl
Åpningstider
Museumsbygget er åpent ved utvalgte konserter gjennom året. Turområdet er åpent hele året.
Hva vises her?
Velkommen til Harald Sæveruds komponisthjem på Siljustøl! Her bodde han sammen med konen sin Marie Hvoslef.
Harald Sæverud er en av Norges aller fremste komponister og Siljustøl er et særpreget komponisthjem, der musikk og natur står sentralt.
Huset på Siljustøl består av en museumsdel og en privat del tilhørende familien. Her finner du et stort og vakkert uteområde som er åpent for alle, hele året. De mange stiene, høye trærne og innsjøen gjør det til et populært turmål.
Huset fra 1939 er fascinerende rikt på detaljer og historier. I hjertet av huset ligger musikkhallen, hvor det framføres konserter gjennom hele året. Arbeidsværelset, flygel og personlige etterlatenskaper står slik Sæverud forlot det da han døde i 1992.
Siljustøl ligger i Rådal i Bergen. Museumsbygget er åpent søndager i sommermånedene, og ved utvalgte konserter året gjennom. Siljustøl har også et eget formidlingstilbud til barnehager og skoler.
Lyttetur på Siljustøl
Vi tilbyr gratis lyttetur på uteområdet på Siljustøl med musikk og fortellinger for barn og voksne. Med en app på telefonen kan dere høre mer om området, huset og musikken Sæverud komponerte. Les mer om lyttetur på Siljustøl her.
Vil du besøke Siljustøl?
Åpningstider og informasjon
Om Sæverud og Siljustøl
Om Harald Sæverud
Harald Sæverud (1897–1992) var en folkekjær tonekunstner. I løpet av 1930- og 40-tallet etablerte han seg som en av Norges ledende komponister.
I 1943 komponerte han den kjente «Kjempeviseslåtten«. Verket har blitt stående som det musikalske symbolet på motstandskampen i Norge og ble et uttrykk for Sæveruds raseri mot den tyske okkupasjonsmakten.
Harald Sæverud bodde på Siljustøl med konen Marie Hvoslef og familien deres. Han hadde en lang karriere og skrev sitt siste stykke som 92 år gammel. Sæverud døde i 1992, og Minnehøytideligheten i Grieghallen ble direkte overført i NRK.
Kjente komposisjoner: «Rondo amoroso», «Kjempeviseslåtten», «Sinfonia Dolorosa» og musikk til Ibsens «Peer Gynt».
Biografi om Harald SæverudFoto: Thor Brødreskift
Om Siljustøl
Det store naturområdet på Siljustøl var Harald Sæveruds viktigste inspirasjonskilde som komponist. Området er på hele 176 mål, med turstier, innsjø og høye trær.
Museets hovedattraksjon er selve huset, som sto ferdig i 1939. Sæverud valgte Ludolf Eide Parr som arkitekt, og Sæverud selv del i den arkitektoniske utformingen. Inspirasjonen var tradisjonell norsk byggeskikk. Huset skulle ligge høyt og fritt, på eiendommens høyeste punkt.
Sæverud hadde stor glede av naturen til det siste og brukte området på Siljustøl flittig. I likhet med Edvard Grieg planla han å bli gravlagt på sin egen eiendom og han pekte selv ut stedet. Nøyaktig hvor det er, forblir en hemmelighet.
Siljustøl ble offisielt åpnet som museum i forbindelse med Sæveruds 100-årsdag i 1997.
Les mer om samlingen på Siljustøl herFoto: Thor Brødreskift
Video: Sjur Pollen Visuals
Foto: Thor Brødreskift
Familiedag på Siljustøl under Festspillene i Bergen / Family day at Siljustøl during Bergen International Festival. Foto: Thor Brødreskift
Foto: Thor Brødreskift