Sølvskatten er tilbake

23. mai åpner KODE 1 dørene. Da får publikum endelig et gjensyn med den faste utstillingen Sølvskatten og det spektakulære «skjæreredet».

Førstekonservator Trond Indahl har vært prosjektleder for utstillingen. Han tror mange vil kjenne seg igjen i Sølvskatten, også etter oppussingen.

–  «Sølvskatten» er KODEs faste utstilling av gullsmedkunst fra Bergen, presentert i et «skjærerede», designet av Kristin Jarmund Arkitekter. Denne er inspirert av skjæren som samler sølv til sitt rede, forteller Indahl.

– Både skjærer og mennesker er tiltrukket av det blanke og skinnende. Menneskene pusser sølvet sitt og viser det frem med stolthet; skjærene henter blanke ting til redet sitt. Sansen for skinnende ting ble en inspirasjon for utstillingen, som har fått form av et skjærerede.

Sølvbyen Bergen

Bergen har siden 1500-tallet vært et viktig senter for produksjon av kunst- og bruksgjenstander i gull og sølv. – Bergens gullsmedkunst var på et internasjonalt nivå i tider da det fantes lite annen kunst i Norge. Bergens Gullsmedlaug, etablert i 1568, var del av et internasjonalt håndverksfellesskap som sikret høy kvalitet på gjenstandene.

– Fra gifteringen, det arvede sølvbestikket og ordførerkjedet – disse har vært og er fortsatt viktige gjenstander for folk. De har spilt sentrale roller i ritualer i privat og offentlig liv. Sølv- og gullgjenstander kunne også fungere som pengeplassering i tider da det ikke var banker i Norge, og i nyere tid er mange av gjenstandene blitt populære samlerobjekter.

Sølvskatter på reise

Utstillingen rommer 600 gjenstander i sølv og gull. – Utstillingen er basert på Christen Sveaas’ store gave av bergenssølv, nå Stiftelsen Bergenssølvet, på deposita fra Universitetsmuseet i Bergen, Norsk Folkemuseum og private samlere, og på KODEs egen samling.

Den forrige utstillingen åpnet i 2009 og sto til KODE 1 stengte for oppussing i januar 2015.

– Sølvskattene våre har heldigvis ikke vært helt utilgjengelige i denne perioden. I fjor viste vi flere av gjenstandene i utstillingen «Sølvskatten 1816», og en mengde Bergenssølv var på utlån til Europäisches Hansemuseum i Lübeck i Tyskland.

Les mer om KODE 1 her.