Munch drar til London!

Hvorfor vises det så få verker av Edvard Munch i KODE 3 akkurat nå? 

KODE har en unik samling av Edvard Munch som omfatter mer enn 140 verk, både malerier og papirarbeider. 

Fredag 27. mai åpner utstillingen Edvard Munch. Masterpieces from Bergen ved The Courtauld Gallery i London. 

– Det er en stor glede for oss i KODE å kunne vise 18 av de mest kjære maleriene av Edvard Munch på The Courtauld. Aldri før har så mange nøkkelverk blitt lånt ut til en utstilling utenfor Skandinavia, forteller direktør Petter Snare.

Godt samarbeid

I fjor sommer ble The Courtaulds samling av mesterverk av Paul Cézanne stilt ut i KODE 1, til stor begeistring fra publikum og gode anmeldelser. Nå fullføres altså samarbeidet mellom de to museene. 

The Courtauld Gallery ble til ved en generøs gave fra samleren Samuel Courtauld i 1932. Museet har en av verdens viktigste samlinger av impresjonistisk og post-impresjonistisk kunst. 

Snare roser samarbeidet med The Courtauld, og trekker paralleller mellom de to museenes historie. – Samarbeidet mellom The Courtauld og KODE hviler nettopp på en anerkjennelse av viktigheten av visjonære samlere for dagens museer. 

– KODE har en sammenlignbar historie, da Bergen på samme vis fikk en stor donasjon av Rasmus Meyer, med sin enestående Munch-samling, i 1916. Det er flott at vi også får fortalt historien om Rasmus Meyer til et internasjonalt publikum, sier Snare.

Stort konserveringsprosjekt i forkant

I 2022 har det blitt gjennomført konservering av alle 42 malerier av Munch i samlingen, i samarbeid med MUNCHs konserveringsavdeling.

Det har aldri før vært gjennomført en så omfattende teknisk gjennomgang av hele denne verksgruppen på en gang. Det vil fremdeles være hovedverk av Munch på utstilling, men utvalget vil variere og rullere gjennom året.

Hvorfor gjør vi dette?

Arbeidet har som formål å gjøre alle maleriene i så god stand som mulig for utstilling i Bergen og for utlån til andre institusjoner nasjonalt og internasjonalt. 

Arbeidet vil bestå av strukturell behandling, stabilisering og estetisk behandling, samt innglassing og forbedret innramming. 

Prosjektet er et samarbeid med MUNCH, som har de fremste ekspertene i verden på konservering av Munch-verk.

Resultatene av arbeidet vil ikke bare være at vi sikrer våre mest verdifulle verk for fremtiden, men også ny teknisk innsikt i verkene som grunnlag for forskning på Munchs kunstneriske praksis.  

Videre til Paris

London blir ikke siste stoppested for flere av de viktigste maleriene. Åtte verk skal videre til Musée d´Orsay i Paris, et av verdens mest kjente kunstmuseer. 

Utstillingen Edvard Munch. A Poem of Life, Love and Death åpner 20. september, og er et samarbeid med MUNCH. 

Vi gleder oss over å kunne vise den fantastiske samlingen vår til publikum på to av verdens viktigste kunstmuseer!

Hva blir igjen av Munch på KODE i 2022 og når er samlingen tilbake i Bergen?

Det vil fremdeles være hovedverk av Munch på utstilling her på KODE.

Maleriene «Sjalusi og» «Kvinnene på broen» skal blant annet vises i et eget rom sammen med en rekke andre verk av Munch. 

Edvard Munch. Masterpieces from Bergen at The Courtauld Gallery

Opplev Munch i Rasmus Meyers samlinger / Edvard Munch in Rasmus Meyer Collection