Marie Hvoslefs «ukjente» historie

Skandalemaker, kunstnersjel og den første kvinnen i Bergen med sertifikat. På søndag kan du høre den ukjente historien om Marie Lolita Hvoslef, fortalt av barnebarnet Line Hvoslef.

– Hun var et spennende menneske og har sin egen historie å fortelle, sier kunstneren Line Hvoslef om farmoren som var gift med komponisten Harald Sæverud. Søndag 6. mars kan du bli bedre kjent med Marie som hustru, vertinne, mor, pianist, kunstner – og farmor.

Les mer om konsertforedraget på Siljustøl her

Overklasseoppvekst i New York
Marie Lolita Hvoslef ble født i Brooklyn, New York i 1900, hvor hun vokste opp i en velstående norsk-ættet familie. Hun flyttet til Bergen etter endt skolegang og giftet seg 19 år gammel med en bergensk forretningsmann. Senere møtte hun Harald Sæverud. Hun ble både fascinert av og forelsket i den eksentriske komponisten og valgte å skille seg fra ektemannen.

34 år gammel giftet Marie seg med Sæverud. Formuen hennes gjorde dem økonomisk uavhengige og Sæverud kunne konsentrere seg helt om komponeringen. I 1939 flyttet de inn i kjempevillaen Siljustøl, som var en slags forsinket bryllupsgave fra moren Sella Hvoslef. Her kunne ekteparet og de tre barna boltre seg over 200 mål.

Skapte skandale
For mange slutter historien om Marie Hvoslef her.  For Line er det andre historier som er verdt å fortelle. Blant annet var Marie første kvinne i Bergen med sertifikat og hun tok norskundervisning hos Nordahl Grieg.

– Jeg har mange historier om min farmor som viser at hun var en sterk og kunstnerisk kvinne, som på mange måter var forut for sin tid. Her tror jeg mange kan bli overrasket, røper Line.

– Hun skapte skandale med skilsmissen, men kanskje brøytet hun veien for andre som valgte å følge sine egne drømmer, tror hun.

Maries rolle på Siljustøl
Nå er Hvoslef klar for konsertkåseriet «I min farmors hus» på Siljustøl søndag 6. mars, sammen med pianist Signe Bakke. Sistnevnte har hentet fram stykker fra sitt favorittrepertoar og gir sine musikalske kommentarer.

Line håper at kåseriet på Siljustøl kan bidra til et økt fokus på Marie Hvoslef.  
– Et komponisthjem består av mer enn bare musikk. Ved å rette fokus på Marie kan en få fram mer av dagliglivet på Siljustøl, sier hun

Marie Lolita Hvoslef, malt av Bozidar Jakack i 1936.