Utstilling: Nina Malterud

Nina Malterud har gjennom 50 år vært en av Norges fremste kunstnere på sitt felt. Denne sommeren viser KODE «Materielle påstander» – en stor retrospektiv utstilling av hennes kunstnerskap med arbeider fra hele karrieren.

Nina Malterud (f. 1951) er blant pionerene i det som internasjonalt har fått betegnelsen «the new ceramics» i 1970-årene. Etter mange år som professor, rektor og rådgiver innen høyere kunstutdanning, er hun i dag først og fremst en aktiv og aktuell keramiker på toppen av sin kunstneriske karriere.

Utstillingen «Nina Malterud. Materielle påstander» inngår i KODEs presentasjoner av sentrale kunstnerskap med tilknytning til Vestlandet. Her presenteres over 150 arbeider fra tidsrommet 1975 frem til i dag, med hovedvekt på de siste tjue årene. Flere av arbeidene er laget spesielt til utstillingen. 

Materielle påstander

Utstillingstittelen leder oss rett til kjernen i Malterud sitt arbeid. Hele karrieren har hun vært opptatt av uttrykkspotensialet som ligger i leirgodset.

I de tidlige årene laget hun mest kopper og kar, og etter hvert større krukker og utsmykkinger. Faglige forbilder fant hun særlig i keramikken fra minoisk kultur og nordisk jernalder, men et nikk til norsk rosemaling finnes også i arbeidene med blomstermotiv. På 2000-tallet har Malterud fortsatt med leirgods, og tilnærmingen er blitt friere. Hun arbeider helst med flater og mindre formater, og refererer gjerne til keramikkens klassiske repertoar av fliser, brikker og fat.

Brenning opp til 1060 grader forvandler tørt glasurpulver til flytende glass. Glasurer lag på lag, i interaksjon med hverandre gjennom mange brenninger, frembringer bilder og mønstre. Slik kan objektene reformuleres utallige ganger. Sprekker og hull i glasuren kan være fatale feil, men kan også åpne for komplekse og uventede uttrykk. Noen vekker assosiasjoner til hud og sårbarhet, andre til natur og værfenomener. De fleste arbeidene er likevel å regne for rent abstrakte verk. For å sitere Malterud selv: «Jeg leter etter uttrykk med et fysisk nærvær uten fortelling.»

Premissleverandør i kunst og utdanning

Nina Malterud betegnes som en banebryter og premissleverandør innen norsk kunstutdanning og kunstfaglig diskurs. Hun er representert i en rekke norske kunstsamlinger. 

Nina Malterud har sin utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (1971–1974). Hun etablerte seg som kunstner først i hovedstaden, og siden i Bergen. Hun var aktiv i Kunstneraksjon-74 og i opprettelsen av organisasjonen Norske Kunsthåndverkere i 1975 og tidsskriftet Kunsthåndverk i 1980.

Denne våren tildeles hun Ulrik Hendriksens Ærespris av Bildende Kunstneres Hjelpefond for sin innsats til beste for kunstnere og det visuelle kunstfeltet i Norge.

Fra 1994 til 2002 var Malterud professor i keramikk ved Kunsthøgskolen i Bergen (KHiB), før hun ble rektor samme sted fra 2002-2010. Her bidro hun til etableringen av en doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid i et nasjonalt samarbeid mellom kunstutdanningene – en utdanningsmodell som har vakt oppsikt og interesse internasjonalt.

«Nina Malterud. Materielle påstander» er kuratert av Jorunn Veiteberg. Utstillingen vises frem til 11. september.

Utstillingskatalog

En rikt illustrert publikasjon med tekster av Glenn Adamson, Jorunn Veiteberg og Anne Britt Ylvisåker kan kjøpes i KODEs museumsresepsjoner.

For nettkjøp må du bestille direkte frå forlaget:
Norsk utgave: Nina Malterud. Materielle Påstander - Fagbokforlaget
Engelsk utgave: Nina Malterud - Hatje Cantz
 

 

  • 20 Mai 2022 til 11 sep 2022
  • Kode 2
  • 150 / 100 / 0 *

* Voksne 150,- / Studenter 100,- / Barn under 18 år / KODE medlem 0,-