PM: Vinner av Kunsthåndverkprisen 2014

Vinner av Kunsthåndverkprisen 2014 fra Bildende Kunstneres Hjelpefond er Margrethe Loe Elde (f. 1968) fra Hokksund. Hun får prisen for skulpturserien Tøy I,II,III.

Loe Elde ble valgt av juryen blant de 36 kunstnerne som er antatt til utstillingen Kunsthåndverk 2014. Prisen deles ut under åpningen av utstillingen, fredag 19. september på KODE, Kunstmuseene i Bergen.

Juryens uttalelse:

«Margrethe Loe Eldes Tøy I,II,III er et meget sterkt tekstilt verk, både formmessig og konseptuelt. Bare i det visuelle uttrykket ligger det en igangsettende dobbelthet:

Ved første øyekast ser verket ut som krukker av leire, men ganske fort blir man klar over at materialet er tekstil. Som abstrakt komposisjon har verket en stillferdig skjønnhet med sin vare fargesammensetning, som dyp burgunderrød mot blass grågrønn, men så ser man en søm eller et knapphull og tar innover seg det kroppslige "avtrykket" som disse gamle stoffene bærer med seg. Slik veksler verket mellom noe vakkert og noe nesten frastøtende.

Verket åpner for et vell av assosiasjoner. En av de mer åpenbare er arkeologi. Tekstilskulpturene ser rett og slett ut som skjøre tekstile funn gravd frem fra fortiden. Det minner oss om tekstilen som det mest forgjengelige, men også mest fortellende spor av levd liv. Også disse tekstilene oppleves som bærere av historier, fortellinger om fortid og dager som har passert. Det er historier vi aldri kan få tilgang til, men som lever som en erindring i materialet.

I utstillingen Kunsthåndverk 2014 framstår Tøy I, II, III som overbevisende; med sin enkelhet i materialet, er det rikt i sin fortelling og klart i sin form. Et modent og verdig vinnerverk.»

BKH jury for Kunsthåndverk 2014:
John Raustein, tekstil, juryleder for Kunsthåndverk 2014
Norvald Hemre, keramikk
Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker

Norske Kunsthåndverkers årsutstilling, Kunsthåndverk 2014, vises på KODE, Kunstmuseene i Bergen 19. september–14.desember.

www.kodebergen.no

www.norskekunsthåndverkere.no

Vinner av Kunsthåndverkprisen 2014 fra Bildende Kunstneres Hjelpefond er Margrethe Loe Elde (f. 1968) fra Hokksund. Hun får prisen for skulpturserien Tøy I,II,III. (foto: Dag Fosse)