PM: Stort utstillingssamarbeid mellom KODE og Tate Britain

Den storslåtte utstillingen «Edward Burne-Jones: Prerafaelittene og Norden» åpner 21. februar. Her får publikum komme tett på monumentale malerier og bildevever fylte av myter, magi og vemodig skjønnhet.

Utstillingen er et samarbeid med Tate Britain, Prins Eugens Waldemarsudde og Nordic Institute of Art. En rekke museumsinstitusjoner, blant dem Museé d´Orsay i Paris, og private samlere bidrar også med utlån.

Direktør Petter Snare ved KODE mener prosjektet gjenspeiler museets internasjonale ambisjoner.

– KODE har Norges nest største samling av kunst og jobber for å bringe norsk kunst ut i verden. Samtidig er det viktig for oss å bringe internasjonal kunst til Norge. Det tette samarbeidet med internasjonale museer gjør det mulig for oss å presentere denne storslåtte utstillingen i Bergen. Det vet vi publikum setter pris på, sier Snare.

«Besatt av skjønnhet»

Utstillingen på KODE presenterer en kunstner som dyrket skjønnhet: Edward Burne-Jones (1833–1898). Den visjonære britiske kunstneren var blant sin samtids mest kjente og feirede kunstnere, både hjemme i Storbritannia og internasjonalt.

22 år gammel forkastet Burne-Jones teologistudiene og besluttet seg for å bli kunstner. Han hadde sin læretid blant prerafaelittene – en bevegelse som gjorde opprør mot akademikunsten og samtidens konvensjoner. Motivene hans ble gjerne hentet fra middelalderens sagn og antikkens mytologi. Burne-Jones presenterer en verden av skjønnhet og mystikk – hinsides virkeligheten – og han regnes som en pionér for den europeiske symbolismen.

Påvirket Norden

Burne-Jones arbeidet på tvers av håndverksmessige teknikker, som maleri, vev og bokillustrasjoner. Sammen med vennen og designeren William Morris var han en av foregangsfigurene for Arts and Crafts-bevegelsen, som fikk stor innflytelse også i Norden.

Bevegelsen fremmet håndverk fremfor masseproduksjon, som en reaksjon på den industrielle revolusjonen. Ideen om «skjønnhet i alt, skjønnhet for alle» gjennomsyret bevegelsen og var en form for sosialt engasjement – en tro på at gode omgivelser påvirket mennesket positivt.

En viktig del av utstillingen presenterer hvordan kunstnere i Norden ble påvirket av Burne-Jones, prerafaelittene og Arts and Crafts-bevegelsen. Her vises verk av nordiske kunstnere som Frida Hansen, Gerhard Munthe, Gustav Vigeland, Edvard Munch, Olaf Lange, Richard Bergh, Agnes Slott-Møller, med flere.

Viktige fakta og praktisk informasjon:

Utstillingens tittel: «Edward Burne-Jones: Prerafaelittene og Norden»

Visningsperiode- og sted: 21. februar 2020 – 31. mai 2020. KODE 1, Permanenten.

Utstillingens kuratorer: Knut Ljøgodt (Nordic Institute of Art) og Alison Smith (National Portrait Gallery, London), i samarbeid med Karin Sidén (Prins Eugens Waldemarsudde) og Line Daatland (KODE)

Utstillingens samarbeidspartnere: Tate Britain (London), Prins Eugens Waldemarsudde (Stockholm) og Nordic Institute of Art.

Edward Burne-Jones, Love and the Pilgrim / Kjærligheten og pilgrimen, 1877-97. Olje på lerret, 157,5 x 304,8