PM: Stor satsing på samtidskunst ved KODE

2018 åpnet med Per Barclay. I juni går svenske Henrik Håkansson i dialog med den store J.C. Dahl-utstillingen, før to store navn dominerer høsten: Den toneangivende amerikanske kunstneren Ed Ruscha og deretter norske Vanessa Baird med et kritikerrost verk. ​

– Det har vært givende å ta del i arbeidet med å planlegge utstillinger. Programmet reflekterer at KODE framover kommer til å vie plass til samtidskunst. I år ble det etappevis lansering, nå jobber vi mot et mer langsiktig og veldig spennende utstillingsprogram, sier direktør Petter Snare.

Naturens kraft inntar utstillingssalene 
En måned etter at KODE åpner sommerens store utstilling «J.C. Dahl – Naturens kraft», inviteres den svenske kunstneren Henrik Håkansson (f. 1968) til Bergen for å gå i dialog med Dahl-utstillingen i et stedsspesifikt verk.

Håkansson har en lang internasjonal karriere som strekker seg tilbake til midten av 90-tallet, men har ikke hatt separatutstilling i Norge tidligere. Han har gjennom store deler av sitt kunstnerskap arbeidet med natur som tema i store multimediale installasjoner. Håkansson henter gjerne biologiske elementer som trær, planter, dyr og innsekter inn i utstillingssalene, og konfronterer oss med måten vi forholder oss til naturen på. Utstillingen åpner 8. juni. 

Kongen av vestkysten 
14. september retter KODE blikket mot USA og en av de fremste kunstnerne fra etterkrigstiden, Ed Ruscha. Utstillingen «Ed Ruscha – VERY» er et samarbeid med Louisiana museum for moderne kunst og presenterer et utvalg av Ruschas arbeider fra 60-tallet fram til i dag.

Ruscha er særlig kjent for sine avdempede, nøkterne gjengivelser av Hollywood-logoer, stiliserte bensinstasjoner og arketypiske amerikanske landskaper. Med motiver hentet fra områdene rundt California, ble han en av Los Angeles’ fremste eksponenter for periodens popkunst. Det er ikke uten grunn at Ruschas tilnavn i den amerikanske kunstverden har vært «Kongen av vestkysten».

En av Norges mest omtalte kunstnere 
I vinter får KODEs publikum endelig oppleve Vanessa Bairds viktige og kritikerroste verk You are something else i Bergen.

Vanessa Baird har markert seg som en av norsk samtidskunsts sterkeste og mest kompromissløse stemmer. Verket You are something else fikk mye oppmerksomhet da det ble stilt ut i Kunstnernes Hus høsten 2017. Gjennom sitt særpregede, fabulerende formspråk fletter Baird flukt over havet, visuell populærkultur og hverdagsliv i hverandre, og publikum omsluttes av en dramatisk, grotesk og poetisk beretning om vår tid, tegnet i pastell. Utstillingen åpner 9. november. 

Vanessa Baird, You Are Something Else, 2017. Foto: Christina Leithe H./Kunstnernes hus