PM: Sommerens store utstilling på KODE: «Krefter» åpner 10. mai

Utstillingen «Krefter – Dyrdal Kvasbø Tingleff» vil vises gjennom flere saler på KODE, og åpner fredag 10. mai kl. 19.

De norske kunstnerne Kari Dyrdal, Torbjørn Kvasbø og Marit Tingleff har mye til felles. De jobber alle i store format, på grensen av hva som er fysisk mulig. De har markert seg på den nasjonale og internasjonale kunstscenen gjennom flere tiår. Og for alle tre startet det i Bergen.

Denne sommeren returnerer de til Bergen og KODE, hvor de blir presentert sammen i stor skala for første gang for et norsk publikum.

Midt på 1970-tallet startet tekstilkunstner Kari Dyrdal og keramikerne Torbjørn Kvasbø og Marit Tingleff på Bergen kunsthåndverksskole. Tidspunktet skulle sammenfalle med den største faglige brytningstiden på 1900-tallet både i og utenfor Norges grenser. Gamle idealer knyttet til form og funksjon ble erstattet av ideer om materialutforsking og frie kunstneriske uttrykk. Dette gikk ikke stille for seg i Bergen.

40 år senere er Dyrdal, Kvasbø og Tingleff fremdeles dypt forankret i materialene de valgte seg den gangen.
Gjennom nysgjerrighet, mot og kraft til å teste ut materiale, teknologi og arbeidsmetoder, har de tre løftet sine respektive fagfelt til å bli noe nytt og annerledes.

De faglige strategiene for å komme dit er ulike:

Dyrdal har erstattet vevstolen med datamaskin, og bruker de praktiske erfaringene sine for å utforske digital vev.

Kvasbø brenner sine store rørskulpturer i selvbygde, vedfyrte ovner etter asiatiske forbilder.

Tingleff visker ut grensen mellom fat og maleri i det uforedlede materialet leirgods, med kjente former i uvanlig størrelse.

Utstillingen er et samarbeid med Norwegian Crafts, Musée National de céramique Sèvres, hvor utstillingen i vinter ble vist for det franske publikum, og Sørlandets Kunstmuseum, hvor utstillingen vandrer videre 12. oktober.

 

Ønsker du pressebilder? Eller intervju med kunstnerne?
Ta kontakt med:

Maria Tripodianos, tlf. 414 59 187
Anette Basso, tlf. 414 00 946

 

Marit Tingleff, Dyp grønn / Deep green, 2006. Blåleire med begitning, transparent glasur / Earthenware clay, slips, transparent glaze. 110x173x31 cm. (foto: Dag Fosse)