PM: To nye utstillinger på én uke på KODE i november: Vanessa Baird og Ole Jørgen Ness

I november åpner utstillinger av de norske kunstnerne Ole Jørgen Ness og Vanessa Baird og Mette K. Hellenes på KODE.

– Det er en glede å presentere noen av landets fremste kunstnere i Bergen denne vinteren, sier KODEs direktør Petter Snare.
– Publikum kan se frem til to utstillinger som på hver sin måte kommenterer samfunnet i dag.

--

OLE JØRGEN NESS – FLAT ACRYLIC
3. november 2018 – 24. februar 2019

Fra november til februar kan du følge Ole Jørgen Ness (f. 1961) i arbeidet med prosjektet «Flat Acrylic» – et stedsspesifikt verk på gulvet som vil fylle museets spektakulære Tårnsal.

Ole Jørgen Ness er en av landets mest innflytelsesrike kunstnere, kjent for sin ustoppelige kreativitet som kombinerer et vell av ulike uttrykk og kunstretninger med litterære, vitenskapelige og filosofiske referanser. I Bergen vil Ness produsere verket som en del av utstillingen med publikum til stede i salen, en prosess som starter 3. november og går gjennom flere perioder frem mot 24. februar.

«Den vanligste motgift mot dødsangst er bevisthetsreduksjon, særlig gjennom selv-distraksjon som hedonistisk konsum og sosiale medier. Informasjonslagringsevnen svekkes og med den langtidsminnet, noe som igjen medfører svekkelse i refleksjonsevnen.» skriver blant annet kunstneren selv om arbeidet.

«Flat Acrylic» tilbyr noe annet: Ren opplevelse i den enkeltes bevissthet.

Fremdriften i arbeidet vil følge en enkel algoritme basert på organisk vekst; former oppstår underveis og utvikler seg. I slutten av februar vil det arrangeres en finissage og verket vil destrueres. Det som blir igjen er historien om det, slik det lever videre i publikums minner og som dokumentasjon i museets arkiver.

Ness vakte oppsikt da han begynte å operere med hele ni forskjellige kunstneridentiteter på 1990-tallet, en opposisjon mot myten om at en kunstner må bestemme seg for én egen stil og identitet. Siden den gang har han frembrakt kunst på stadig nye og uforutsigbare måter. Ness har vært representert i utstillinger i inn- og utland, med soloutstillinger blant annet på Stenersenmuseet (2012), and Sørlandets Kunstmuseum (2010). Han har gjort flere store offentlige utsmykninger, blant annet Nydalen t-banestasjon (2016) og er representert i en rekke offentlige kunstsamlinger. Ness var Festspillkunstner i 2006 og representerte Norge på biennalen i São Paulo i 2002.

--

VANESSA BAIRD & METTE K. HELLENES

9. november 2018 – 3. februar 2019

Vanessa Baird (f. 1963) har markert seg som en av norsk samtidskunsts sterkeste og mest kompromissløse stemmer. I vinter får publikum blant annet oppleve hennes kritikerroste verk «You Are Something Else» i Bergen.

You Are Something Else mottok strålende kritikker da det ble stilt ut i Kunstnernes Hus høsten 2017. Verket er en sammenhengende bildefortelling over 38, fem meter høye papirpaneler tegnet i pastell. På utforskende og fabulerende vis fletter Baird flukt over havet, visuell populærkultur og hverdagsliv i hverandre, og publikum omsluttes av en dramatisk, grotesk og poetisk beretning om vår tid.

Bairds særpregede formspråk vakte nylig internasjonal oppmerksomhet på The Armory Show i New York. 2018 har også innbefattet oppdraget med å illustrere Nobeldiplomet og en tildeling av Telenor Culture Prize. I 2015 vant Baird landets gjeveste kunstpris, Lorck Schives kunstpris. I 2013 sto hun bak landets mest omtalte kunstverk i nyere tid, etter at bestillingsverket To everything there is a season, tiltenkt Regjeringskvartalet i Oslo, ble avvist grunnet frykt for reaksjoner hos de ansatte.

Parallelt vises også en samarbeidsutstilling med papirverk av Baird og hennes nære kollega, kunstner og tegneserieskaper Mette K. Hellenes (f. 1964). Hellenes er utdannet ved Statens kunstakademi og har stilt ut ved en rekke norske institusjoner, som Kunstnernes hus og Tegnerforbundet. Hellenes er særlig kjent for sine tegneserier om «Kebbevennene», som også dukker opp i Hellenes’ faste satiriske spalte i Morgenbladet. De to kunstnerne har samarbeidet i en årrekke, og driver sammen sitt eget forlag, Brunt hull. I denne utstillingen vil Hellenes og Baird presentere et utvalg selvportretter, akvareller og satiretegninger.

--

Utstillingene vises i Stenersensalen i KODE 2 (Baird/Hellenes) og i Tårnsalen i KODE 4 (Ness).

Ta kontakt for spørsmål eller intervjuavtaler.

Pressekontakt: Maria Tripodianos, tlf.: 41459187

 

Vanessa Baird, You Are Something Else, 2017 (detalj) Foto: Dag Fosse / KODE