PM: Kunst i kamp

Når blir kunst farlig? Hva skjer når kunst misbrukes i krig og konflikt? Hvilken rolle spilte nazistene i det norske kunstlivet under 2. verdenskrig?

Dette er noen av de store spørsmålene KODEs utstilling Kunst i kamp stiller. Utstillingen viser hvordan norske og utenlandske kunstverk ble satt i spill av nazistene og gjort til en del av deres omfattende propagandaapparat.

Presse- og kritikervisning: torsdag 3. september kl. 11.00, KODE 4.

Utstillingsåpning: fredag 4. september kl. 19.00, KODE 4

Utstillingen gjenskaper blant annet deler av Kunst og ukunst-utstillingen som fant sted i Bergen under krigen, for å fremme nazistenes kunstideologi. Her ble verker som var vurdert som skadelige for publikum vist frem til skrekk og advarsel. Samtidig presenterer Kunst i kamp eksempler på det nazistene mente var god og oppbyggelig kunst, malerier som ble vist under og laget til enorme nazistiske kunstmønstringer i Tyskland.

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle,  etterlyste i vår at de etablerte norske kunstinstitusjonene viser frem kunstverk fra andre verdenskrig og våger å gå inn i det han omtaler som et «gapende tomrom». Nettopp dette gjør KODE med Kunst i kamp.

Ved å ta tak i en mørk og tidligere ukjent del av vår krigshistorie, reiser utstillingen Kunst i kamp tidløse og aktuelle problemstillinger om kunst, politikk og ideologi.

Kuratorer: Frode Sandvik, Line Daatland, Gregory Maertz, Erik Tonning

Realisert med støtte fra Fritt ord.

Les mer her: http://kodebergen.no/utstillinger/kunst-i-kamp

 

Ta kontakt for mer info, pressebilder, utstillingskatalog eller intervjuavtaler!

 

Eirik Kydland, kommunikasjonssjef, eirik.kydland@kodebergen.no // tlf: 481 23 017

Maria Tripodianos, kommunikasjonsrådgiver, maria.tripodianos@kodebergen.no // tlf: 414 59 187

Albert Janesch, Wassersport, 1936. Foto: Deutsche Historische Museum, Berlin