PM: KODE åpner to nye utstillinger i november

Ny installasjon med røtter i Bergen og lokalt grafikksamarbeid: KODE åpner to nye utstillinger på tampen av året.

Det har aldri før blitt åpnet flere nye utstillinger ved KODEs kunstmuseer på ett år enn i 2019. 

Det går mot en rekordsesong for KODE. I tillegg til to kritikerroste Edvard Munch-utstillinger og Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling 2019 presenterer museet denne høsten enda to nye utstillinger: 

«Henrik Håkansson. One Hundred and One Pieces of a Tree (Norwegian Wood)» fredag 15. november og grafikkutstillingen «Drømmen om fellesskapet» fredag 22. november.  

Fra Svartediket til Tårnsalen 

Fredag 15. november åpner vi dørene til den svenske kunstneren Henrik Håkanssons installasjon «One Hundred and One Pieces of a Tree (Norwegian Wood)» i Tårnsalen, KODE 4.

Håkansson har laget et verk som bokstavelig talt har røtter i Bergen. Treet er en svartor som han selv plukket ut ved Svartediket i Isdalen. Treet ble rykket opp med roten, tørket i ett år og dissekert i hundre og én forskjellige deler. Her kan du se en promovideo for utstillingen. 

Håkansson kan vise til en lang internasjonal karriere som strekker seg tilbake til midten av 1990-årene. Han har gjennom store deler av sitt kunstnerskap latt naturen selv spille hovedrollen, ved å sette trær, planter, jord og insekter rett inn i utstillingssalene. I Håkanssons tvetydige iscenesettelse, framstår naturen både som uventet og urovekkende.

Samarbeid med Trykkeriet

Foreningen Trykkeriet, senter for samtidsgrafikk i Bergen, og KODE samarbeider om å markere Norske Grafikeres hundreårsjubileum med en utstilling som åpner fredag 22. november, også denne i KODE 4. 

Utstillingen «Drømmen om fellesskapet» presenterer verk fra både KODEs og Trykkeriets samlinger. Med utstillingen ønsker vi å holde frem grafikkfeltets kollektive produksjonsformer og viktige sosiale og politiske strømninger som har preget kunstuttrykket.  

Trykkeriet produserer og formidler grafisk kunst med et sterkt lokalt engasjement, og bidrar samtidig i et nordisk og internasjonalt fellesskap med utspring i grafikk. 

KODE har en samling på over 8000 verk på papir. I utstillingen vises verk av gamle mestere som Albrecht Dürer og Eugène Delacroix, og norske nestorer som Per Kleiva og Zdenka Rusova, side om side med verk fra Trykkeriets egen samling av samtidsgrafikk. 

Tre inviterte kunstnere har laget nye produksjoner for anledningen: Heli Rekula, Thomas Kilpper og Azar Alsharif. Alle med tilknytning til Bergen og med verden som virkefelt. 

Utstillingsperiode- og sted:  

Begge utstillingene vises til og med 15. mars 2020, i tredje etasje i KODE 4.

I 2019 blir det felles søndagsomvisninger for de to utstillingene 24. november, 1. desember, 8. desember. 

Vi ettersender gjerne bilder i høyoppløst versjon, dersom ønskelig!

For spørsmål eller intervju, ta kontakt med 

Anette Basso, kommunikasjonsrådgiver, tlf. 414 00 946, anette.basso@kodebergen.no

Maria Tripodianos, kommunikasjonsrådgiver, tlf. 414 59 187, maria.tripodianos@kodebergen.no