PM: Klart for ny Griegkonkurranse

30 pianister fra 18 land er klare for å konkurrere i Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse i Bergen 1.–9. september i år.

Konkurransen arrangeres av KODE Kunstmuseer og komponisthjem, og foregår i Edvard Griegs hjem på Troldhaugen for fjerde gang, med stor finale i Grieghallen med Bergen Filharmoniske Orkester. 133 unge pianister fra 36 land deltok i årets prekvalifisering. 30 av disse er invitert til Griegs hjemby denne uken. 

– Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse har etablert seg som en av de store musikkonkurransene i Nord-Europa, sier konkurransens direktør Sigurd Sverdrup Sandmo.

– Det kunstneriske nivået er svært høyt, vi har en sterk internasjonal jury, pengepremier helt i toppsjiktet og strategiske premiesamarbeid med musikkinstitusjoner over hele landet. Samtidig har vi vært flinke til å tenke nytt om konkurranseformatet, og gjøre Grieg-konkurransen til en varm og inkluderende pianomønstring som handler om noe mer enn bare å vinne.   

Kan bety et karriereløft
De første tre rundene vil foregå på Troldhaugen, 1.–5. september. Tre finalister kommer videre til finalen i Grieghallen søndag 9. september, som spilles sammen med Bergen Filharmoniske Orkester og dirigent Edward Gardner.

Stiftelsen Harmonien er en viktig samarbeidspart for konkurransen, som også samler musikkinstitusjoner over hele landet i samarbeidet om den store klavermønstringen. Seks arenaer i Bergen og omegn er medarrangører av konsertturneene for deltakerne, og orkestre og festivaler over hele landet har inngått avtaler om oppdrag til vinnerne.

Konkurransen står sterkt når det gjelder premier til deltakerne, som spenner fra pengepremier på opptil 30.000 euro til konsertoppdrag i inn- og utland. I Norge får vinneren oppdrag på en rekke recitals i Bergen, og solistoppdrag med Oslo Filharmonien, Kristiansand Symfoniorkester, Trondheimsolistene og Stavanger Symfoniorkester, i tillegg til å bli festivalartist på Lofoten Piano Festival. Konkurransen har også vinneroppdrag på Vinterfestspillene i Bergstaden og konsertsamarbeid med Steinway. De to siste årene har Festspillene i Bergen også engasjert vinnerne av konkurransen som solist på Griegs klaverkonsert i a-moll, som tradisjonelt er festivalens årlige signaturverk.

– For vinneren kan en seier i konkurransen bety et karriereløft som internasjonal konsertpianist, sier Sandmo. 

 Gratis for publikum – stem frem din favoritt
Hele konkurransen vil være åpen for publikum. Alle innledende runder på Troldhaugen har gratis inngang. Billetter til finalen i Grieghallen er til salgs, og hele konkurransen kan også følges gratis via strømming fra hvor som helst i verden. Her kan man også være med å stemme frem sin favoritt via sms. 

Program hele uken
På programmet er også en eksklusiv konsert med den armenske stjernepianisten Sergei Babayan i Håkonshallen. Det blir også distriktskonserter med konkurransedeltagere, en gratis stikk innom-konsert i Universitetes aula i Bergen, Masterclass på Griegakademiet og samtaleforedrag med Leif Ove Andsnes. Se hele programmet på griegcompetition.com

Samarbeid med Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen
Det er samarbeidet med konkurransens hovedsponsor og eksklusive private bidragsyter, Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, som gjør det mulig å arrangere en konkurranse på så høyt internasjonalt nivå.

 

 

Ta kontakt med undertegnede for spørsmål eller intervjuavtaler!