PM: Ed Ruscha til KODE

Denne uken, torsdag 17. mai, åpner utstillingen «Ed Ruscha – VERY» ved Louisiana museum for moderne kunst i Danmark. I høst kommer den samme utstillingen til Bergen og KODE.

«Kongen av vestkysten»
14. september åpner utstillingen «Ed Ruscha – VERY» i KODE 4. Den er et samarbeid med Louisiana museum for moderne kunst og presenterer et utvalg av Ruschas arbeider fra gjennombruddet på 60-tallet frem til i dag.

Ed Ruscha (f. 1937) er særlig kjent for sine avdempede, nøkterne gjengivelser av Hollywood-logoer, stiliserte bensinstasjoner og arketypiske amerikanske landskaper. Med motiver hentet fra områdene rundt California, ble han en av Los Angeles’ fremste eksponenter for periodens popkunst. Det er ikke uten grunn at Ruschas tilnavn i den amerikanske kunstverden har vært «Kongen av vestkysten».

– Et av kunstårets høydepunkter

– Ed Ruscha har langt på vei definert kunstsynet til en hel generasjon, sier KODEs direktør Petter Snare. – Gjennom banebrytende artist’s books som «Every Building on the Sunset Strip» og ikoniske verk som «Standard Station», er Ed Ruscha en sentral del av den samtidige kunsthistorien. Dette er den første store presentasjonen av en viktig del av kunstnerskapet hans, og er en begivenhet!

– Lousiana er et viktig museum, både gjennom samlingen sin, men også gjennom sin formidlingen sin. For mange nordmenn er Louisiana det stedet hvor de først møter moderne kunst, utenfor Norge. At KODE nå samarbeider med dem om et av kunstårets høydepunkter er et taktskifte for KODE, sier Snare.

Gjennom ulike teknikker som maleri, trykk og fotografi har Ruscha blitt kjent for hvordan han kombinerer tekst, bilder, objekter og landskap i verkene sine. Ruschas motiver er på samme tid enkle og filmatiske, og fylt med subtile koder. Utstillingen viser et utvalg papirverk fra 60-tallet og videre utover karrieren hans frem mot i dag, inkludert studier for noen av hans mest ikoniske malerier og kunstpublikasjoner.

Utstillingen vises ved Louisiana museum for moderne kunst fra 17. mai til 19. august, og i KODE 4 fra 14. september til 15. desember.

Ed Ruscha, Double Standard, 1970. UBS Art Collection ©Ed Ruscha. Courtesy of the artist and Gagosian.