PM: Dobbel utstillingsåpning 6. september: Denne høsten blir Bergen verdens Munch-hovedstad

Denne høsten byr KODE på et sjeldent møte mellom fire av de største Munch-samlingene i verden.

«Bergens natur er deilige kulisser for livets elendige drama», skal Edvard Munch ha uttalt da han besøkte byen i 1909. Denne høsten blir Bergen også verdens Munch-hovedstad. Fredag 6. september åpner KODE to utstillinger med sentrale verk av kunstneren. 

– Vi ser frem til å vise vår egen Munch-samling i en større sammenheng. Utstillingene vil vise bredden i kunstnerskapet, fra maleri og grafikk til fotografi, sier KODEs direktør Petter Snare. 

Edvard Munch (1863-1944) er kunstneren bak noen av verdens mest kjente bilder. Utstillingene på KODE presenterer over hundre malerier og grafiske verk, samt rundt seksti eksperimentelle fotografier og filmer av kunstneren. 

De to utstillingene åpnes av Christine Meyer fredag 6. september kl. 19 i Stenersen, KODE 2.

 

«EDVARD MUNCH. I OSS ER VERDENER»
«DET EKSPERIMENTELLE SELVET. EDVARD MUNCHS FOTOGRAFIER»
6. september 2019 – 19. januar 2020 • KODE 

 

Om utstillingene:

 

«EDVARD MUNCH. I OSS ER VERDENER»

«Intet er litet intet er stort – I os er verdener. Det smaa deler sig i det store. Det store i det smaa – en bloddraape en verden med solcentrer og kloder. Havet en draape. En liden del av et legeme.»
Edvard Munch, udatert notat

Gjennom hele kunstnerskapet utforsket Edvard Munch sammenhengene i livet og naturen – det store i det små, og det små i det store. Utstillingen «I oss er verdener» følger det spenningsfylte forholdet mellom vår indre og ytre verden, med Munchs tematisering av stadier og sykluser som en viktig hovedlinje. 

Munch-sitatet utstillingstittelen er hentet fra gir på poetisk vis uttrykk for en syklisk verdensanskuelse hos kunstneren, hvor det evige kretsløpet gjør seg gjeldende i alle deler av universet. For Munch representerte også kunstverket noe uavsluttet, og han vendte tilbake til motivene sine i stadig nye gjentakelser og variasjoner.  

Utstillingen «Edvard Munch. I oss er verdener» viser sentrale innlån fra Munchmuseet, Nasjonalmuseet og Gundersen Collection sammen med verk fra KODEs samling. Utstillingen åpner i nyrenoverte saler i Stenersenbygget, KODE 2.  

Utstillingen er kuratert av KODEs konservator Frode Sandvik og direktør for samling og utstillinger, Line Daatland. Utstillingsdesignet er utført av scenograf Bård Lie Thorbjørnsen.

 

«DET EKSPERIMENTELLE SELVET. EDVARD MUNCHS FOTOGRAFIER»

Edvard Munch var en av de første kunstnere som tok «selfies». Han brukte fotografiet som et eksperimentelt medium og plasserte ofte seg selv foran linsen.

Munch begynte å fotografere i 1902. Han ble en utprøvende fotograf som utnyttet effekter av «feil» kamerabruk, slik som forvrenging, utviskete bevegelser og uvanlige kameravinkler. Han eksperimenterte også med filmmediet, hvor virkningene av tid og bevegelse ved fotografering gjerne blir satt i spill på humoristisk og tilsiktet vis.

Resultatet er utprøvende og poetiske gjengivelser av kunstneren selv og hans umiddelbare omgivelser. Vi ser kunstneren avbildet på nerveklinikken, på stranden og i hagen på Ekely.

«Det eksperimentelle selvet. Edvard Munchs fotografier» vises i Rasmus Meyers samlinger, KODE 3. Utstillingen er kommet i stand i samarbeid med Munchmuseet og The American Scandinavian Foundation.

Utstillingen er kuratert av Munch-spesialist Patricia G. Berman. 


BILDER

Lenke til nedlasting av høyoppløste bilder – filene er merket med navn på verk (norsk og engelsk) inkludert årstall og eierinstitusjon (KODE Kunstmuseer og komponisthjem, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Munchmuseet og Gundersen Collection): https://we.tl/t-QxweS2YoI5

Eksempel på hvordan betegne verk i bildetekst:
Edvard Munch: «Kvinnen i tre stadier», 1894. Eier: KODE Kunstmuseer og komponisthjem.

Obs! WeTransfer-lenken over er gyldig til 12. august, ta kontakt om du vil at vi skal sende deg en ny lenke.

Ta kontakt med kommunikasjonsavdelingen for mer informasjon, intervjuavtaler eller andre spørsmål.

 

 

Edvard Munch, Livets dans / Dance of Life, 1899-1900. Nasjonalmuseet.