PM: Chiharu Shiota med nytt verk på KODE i Bergen

Fredag 27. oktober åpner utstillingen «Chiharu Shiota – Direction» på KODE.

Shiota er internasjonalt anerkjent for sine omfattende og spektakulære trådverk, som fyller hele rom. I Bergen skal hun et skape en ny installasjon med tittelen «Direction», som vil fylle hele den nye Stenersensalen i KODE 2 med flere hundre kilometer rød tråd. Publikum inviteres til å gå inn i trådverket for en omsluttende opplevelse.

Chiharu Shiota ønsker å vekke publikums følelser og minner gjennom verkene sine. Hun kombinerer ofte trådens rike symbolikk med gamle gjenstander som bærer med seg personlige historier. Med sin bakgrunn fra maleri og performance, har Shiota fortsatt å interessere seg for kroppen og den kroppslige gesten i sine installasjoner. Det visuelle inntrykket er både skjørt og massivt, og kroppens respons på å gå inn i verket er en viktig del av kunstnerens mål. 

Båter fra Vestlandet
Shiotas sammensatte trådverk har blitt sammenlignet med å «tegne i luften», og involverer gjerne hverdagslige gjenstander som båter, senger og nøkler. Hun tar også i bruk foto og video i flere av installasjonene sine. 

Her i Bergen har kunstneren valgt å inkorporere gamle vestlandsbåter i verket. Disse båtene var en gang hverdagens framkomstmidler langs kysten utenfor Bergen.

Samtidig tar kunstneren opp det å navigere i et mer overordnet perspektiv:
«I denne installasjonen har jeg konsentrert meg om avstanden vi tilbakelegger i livene våre, reisen vi alle er på hvor målet er ukjent. Vi er på vei i en viss retning men vet ikke helt hvilken» sier kunstneren selv.

Om kunstneren
Chiharu Shiota (f. 1972) er utdannet i Japan og Tyskland. I Tyskland studerte hun blant annet under Marina Abramović og Rebecca Horn. Shiota har bodd og arbeidet i Berlin siden 1996.

Shiota har vært utstilt ved museer verden over, som MoMA PS1, New York (2003), La Maison Rouge, Paris (2011) og Kunstsammlung Nordrheinwestfalen, K21, Düsseldorf (2015).

I 2015 representerte hun Japan ved Veneziabiennalen, og fikk stor oppmerksomhet med installasjonen «The Key in the Hand» (bildet).

Shiota arbeider også med performance og scenografi og har samarbeidet med komponister og koreografer.

Besøk kunstnerens nettside her.

Om KODE 2
Chiharu Shiotas utstilling åpner i KODE 2, en bygning som har vært stengt siden i vår for oppgradering av takkonstruksjonen.

Når bygget nå igjen blir tilgjengelig for publikum, får publikum oppleve en helt ny stor og ombygget utstillingssal. Den høye delen av bygget er tilbakeført til det opprinnelige store rommet, med mesanin langs den ene siden.  

Den nye salen har fått navnet Stenersensalen. 

PRESSEBILDER:

Chiharu Shiota, Direction, 2017. Foto: Dag Fosse