Erlend Høyersten går av som KODE-direktør

Erlend G. Høyersten har sagt opp sin stilling som direktør for KODE. Han har takket ja til å bli ny direktør for AROS Aarhus Kunstmuseum. Høyersten tiltrer den nye stillingen 1. januar 2014. 

– Det har vært et vanskelig valg. Jeg trives veldig godt som KODE-direktør, men å få et tilbud som dette er noe man mest sannsynlig bare får en gang i livet. Derfor har jeg valgt å takke ja, sier Høyersten. Han beskriver jobben som direktør for AROS som selve drømmejobben.

26 søkere
Det var 26 søkere til sjefsjobben ved AROS og mange av dem var også svært godt kvalifiserte. Styret ved AROS er overbeviste om at Høyersten er den rette personen til å føre museet videre til større internasjonal anerkjennelse. AROS-styret har lagt merke til jobben som Høyersten har gjort i Bergen og er sikre på at han har de leder- og samarbeidsevner som skal til for å få AROS til å fungere optimalt. 

Har satt sine spor
Høyersten har vært direktær for KODE siden august 2010. Selv om tre år er kort tid har han likevel fått gjennomført mye. Museet har gjennomgått en større og nødvendig omorganisering som bl.a. har medført til en sammenslåing av Bergen Kunstmuseum og Vestlandske Kunstindustrimuseum. Det har også resultert i et nytt og tydeligere navn, og en langsiktig strategiplan for de neste ti årene er på plass. 

Høyersten var også initiativtaker til Norges første kunstmuseum for barn (KunstLab) i KODE 4. Han har løftet opp og fram museets egne kunstsamlinger (Nikolai Astrup, Bergensavantgarden, den internasjonale modernismen og en egen samtidskunstavdeling). Det tydeligste sporet etter Høyersten er nok den omfattende opprustningen av Rasmus Meyers samlinger som også har fått sin egen avdeling med museets store Edvard Munch-samling.

Tydelig stemme
Publikumstallene har stort sett økt med Høyersten i sjefsstolen. I 2011 ble det satt publikumsrekord i sentrum og halvveis inn i 2013 er museet på god vei til å slå rekorden fra 2011. Høyersten og KODE mottok kunstkritikerprisen for 2012 for den kinesiske gruppeutstillingen "Real Life Stories".

Oppmerksomheten rundt museet er økt betraktelig de siste tre årene. Ingen andre kulturinstitusjoner på Vestlandet er mer eksponert i media enn KODE. Høyersten har deltatt aktivt i den generelle kulturpolitiske debatten i Norge. Det har han gjort med klar og tydelig stemme. 

Kontaktpersoner
Erlend G. Høyersten ble presentert som ny direktør kl. 10.30 i dag på AROS. Han vil bare være tilgjengelig for pressen via AROS sin kommunikasjonssjef Bjarne Bækgaard. For andre henvendelser, kontakt informasjonssjef i KODE, Henrik Berg.

Kommunikasjonssjef AROS: Bjarne Bækgaard, tel +45 306 65 142