Hopp til innholdet

Take me to your leader!

The great escape into space

Et installasjonsrom med hull i taket og sovjetiske plakater på veggene.

Ilya Kabakov: The man who flew into space from his apartment, 1985.

Når

Hvor Stenersen

2011: Hvordan har kunstfeltet og science fiction-sjangeren inspirert hverandre?

Science Fiction forbindes gjerne med roboter, aliens, stjernekriger og fantastiske verdener på andre planeter. Sjangeren rommer et mangfold av uttrykk som likevel kan sies å ha noe bestemt til felles: de er fortellinger om vår virkelighet, forkledd som fabler.

Fremstillinger av uvirkelige verdeners muligheter setter effektivt vår egen verden i perspektiv. Slik kan Science Fiction bruke fabelens form til å diskutere menneskenes måter å eksistere og organisere livet på, både kulturelt og politisk. Virkemidlene spiller på vår naturlige fascinasjon og frykt for det uendelige rommet, den ukjente fremtiden, og mulighetene som ligger der. Det vi ser kan være frastøtende eller vakkert, komisk, ironisk eller dypt alvorlig.

Grunnleggende menneskelige temaer behandlet med fabelens virkemidler er noe av det kunsten alltid har beskjeftiget seg med. Denne utstillingen viser at det helt siden den populære sjangeren ble født, gjennom litteratur og film, har vært utvekslet ideer og uttrykksmåter med billedkunsten.

Utstillingen presenterer 21 kunstnere med nærmere 90 verk som på ulike måte knytter seg til Science Fiction-sjangeren. Disse stilles ut side om side med populærkulturelle uttrykk. Slik rommer utstillingen Science Fiction-fortellinger fra ulike tiår, som speiler både vitenskap, realpolitikk, filosofi og kulturelle strømninger i verkenes samtid.

Utstillingen er produsert av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Kurator er Stina Högkvist.

Et foto fra et utstillingsrom med ulike objekter på veggene.

Fra utstillingen «Take me to your leader!». Foto: Dag Fosse.