Inkludering
Kode Åpen
Kode skal være tilgjengelig og åpent for et bredt publikum.
Mangfolds- og inkluderingstiltakene våre er en viktig del av vårt samfunnsoppdrag for å fremme livsmestring og psykisk helse.
Kode Åpen er en fellesbetegnelse for gratistilbudene våre til publikumsgrupper som av ulike årsaker trenger tilrettelegging. Dette kan være grupper med fysiske, psykiske, språklige, kulturelle eller økonomiske barrierer.
Alle tilbudene i Kode Åpen er gratis. Velkommen skal dere være!
Skreddersy besøket ditt etter behov!
Inkluderingstilbud
Med Livsløpsprogrammet vil Kode utforske og utfordre de fortellingene og tabuene som omgir overgangene i menneskers liv. Programmet vil bestå blant annet av seminarer, samtaler, utstillinger og omvisinger for voksne og eldre med livsendringer som tema.
Hva menes med livsløp?
Mennesker erfarer ulike overganger i sine liv som skilsmisse, perioder med arbeidsledighet, skifte av yrke, avgang fra yrkeslivet og overgang til pensjonsalder.I disse endringene og overgangene eksisterer det fremdeles tabuer, som overgangsalder eller ensomhet blant enslige menn.
Gjennom livsløpsprogram inviterer Kode til aktuelle samfunnsperspektiver gjennom kunsten.
Kontaktperson:
eli.okkenhaug@kodebergen.no
Kode samarbeider med Bergen kommune og deres kompetansesenter for tospråklige elever for å gi elever nye innganger til språkopplæring.
Gjennom museumsbesøk får elevene se, samtale og skape selv, med utgangspunkt i kunstverk som reflekterer undervisningsplanen.
Hovedformålet er at elevene i norskopplæringen sin skal få språktrening og en tverrfaglig læring der den visuelle kunsten er med på å utvide den pedagogiske metoden.
Kode tilbyr også språktrening i museet for voksenopplæringen i Bergen, som et ledd i undervisningen i norsk og samfunnskunnskap.
Kontaktperson:
brittaslaug.birkeland@kodebergen.no
Kode tilbyr gratis omvisninger for hjemmeboende mennesker med demens i følge med ledsager.
Vi ønsker å bety noe for enkeltmennesker i alle livets faser. Gjennom tilrettelagte omvisninger for personer med demens vil vi bidra til meningsfulle opplevelser for mennesker i en sårbar livsfase.
Vi tilbyr gratis omvisninger for hjemmeboende mennesker med demens i en tidlig fase. To erfarne omvisere sørger for en åpen og inkluderende samtale der alle bidrar med tanker og assosiasjoner om kunstverkene.
Besøket avsluttes med en hyggelig prat rundt et bord og en kopp kaffe/te.
Vi håper at dette kan bli en fin opplevelse.
Kontaktperson:
helga.anspach@kodebergen.no
Bli en kunstkompis! Kode ønsker å invitere frivillige som er besøksvenn eller aktivitetsvenn til å besøke oss sammen med deltakeren sin for en fin samtale om kunsten og livet.
Les en artikkel om tilbudet her!
Prosjektet tar sikte på å skape et mangfoldig kunstrom, ved å gjøre museet relevant for enda flere av byens innbyggere. Boken «Kunstkompis på Kode» er også en del av prosjektet og fungerer som en ressursguide for å innlede en kunstsamtale.
Prosjektet er utviklet i samarbeid med Bergen kommune, Etat for aktivitet og mestring, Røde Kors og Nasjonalforeningen for folkehelse.
Inspirasjonsboken Kunstkompis på Kode, kan du få ved å ta kontakt med helga.anspach@kodebergen.no
Kunstkompis-boken er revidert og trykket i nytt opplag i 2024 med midler fra SR-bank.
I samarbeid med Forandringshuset Bergen og muliggjort av stiftelsen SR-bank, tilbyr vi kunstkurs som består av ulike kreative aktiviteter.
Dette er et gratiskurs for unge mellom 15-20 år som vil lære mer om kunst og kreativ utfoldelse sammen med andre.
Vi tilbyr omvisninger, kreative verksted, aktiviteter på forandringshuset eller galleribesøk. Alle aktivitetene inkluderer god mat og hyggelig sosialt samvær.
Interessert?
Følg Forandringshuset Bergen på Instagram eller ta kontakt med siri.breisten@kodebergen.no
Kreativitet for alle er utviklet på midler fra SR-Bank.
Liker du å synge? Kode og Bergen sanitetsforening tilbyr et blandet kor for hjemmeboende personer med demens og frivillige.
Koret samles hver tirsdag kl. 11.00 til 13.00 i Festsalen i Permanenten. Du trenger ikke sangerfaring for å bli med. Hver korøvelse ledes av en profesjonell dirigent og pianist.
Hver øving starter og avrundes med sosialt samvær. Sangglade venner og familiemedlemmer er hjertelig velkommen til å bli med. Musikkrepertoaret spenner bredt, og velges i samarbeid med dirigent og alle korsangerne. Hver sesong avsluttes med konsert.
Har du lyst til å være med å synge med oss?
Meld din interesse på mail til hanne.jones@bergennks.no
Kodekoret er i 2024 støttet av Hilmar Rekstens Allmennyttige Fond
Kunstverkstedene er åpne for personer i tidlig fase med demens som bor hjemme. De kan komme alene, eller ta med seg en pårørende eller en venn.
I kunstverkstedene jobber deltakerne kollektivt med samskapning.Fokus er på gruppens dynamikk og det som skjer i møte med hverandre, ikke på den enkeltes presentasjon.
På verkstedene møtes frivillige fra Bergen sanitetsforening, kunstnere og personer med demens.Sammen legger vi til rette for at en gruppe med stor funksjonsvariasjon kan jobbe med kunstnerisk samskapning og oppleve et felleskap rundt det å være kreativ.
Les mer om prosjektet.
For spørsmål om prosjektet, eller ønske om å delta, kontakt solveig.sandvik@kodebergen.no
I samarbeid med musiker Mari Kvien Brunvoll og danser MirteBogaert inviterer Kode til forestillingen «Tonestille RsleRsle» – en non-verbal kunstopplevelse for de aller yngste barna.
Forestillingen er spesielt rettet inn mot barn med funksjonsnedsettelse, og er utviklet i samarbeid med Norges Blindeforbund. Gjennom et språkløst univers hvor det sanselige og taktile blir fremhevet, får deltakerne gå på oppdagelse i toner, bevegelse, taktile elementer og mimikk som åpner opp for det lekne og fantasifulle.
Våren 2024 vises i alt 16 forestillinger i kunstutstillingen «Komposisjon for venstre hånd».
Kontaktperson: siri.breistein@kodebergen.no
Forestillingene er gjennomført på midler fra SR-Bank.
Sammen med Support not Protect og SpeakLab, har Kode utviklet et treningsprogram hvor unge gutter med minoritetsbakgrunn får utvikle sin stemme gjennom møter med kunsten og egen kreativitet.
Verkstedene på Kode er ledet av fotograf Truls Lerø og billedkunstner Dino Dikic. Gjennom kreative prosesser får unge gutter uttrykke et ståsted, et perspektiv og dele en livserfaring.
Kode ønsker gjennom dette programmet å bidra til at unge gutter får en plattform hvor de kan skape et uttrykk og utvikle sin stemme. Gjennom kunsten og kunstnerisk aktivitet kan man oppleve tilhørighet og betydning – og bli hørt.
Kontaktperson:
siri.breistein@kodebergen.no
Formidlingstiltaket er støttet av SR-bank.