PM: Petter Snare blir ny direktør for KODE

Petter Snare (47) blir Karin Hindsbos etterfølger som direktør for KODE Kunstmuseene i Bergen for en åremålsperiode på seks år. Han tiltrer stillingen 1. oktober. 

Petter Snare har en variert bakgrunn fra norsk kunstliv. Han har blant annet vært styreleder i Bergen Kunsthall, Bergen Assembly og Oslo Kunstforening og styremedlem i en rekke gallerier, i tillegg til å være forlegger og kurator for flere utstillinger. Til KODE kommer han fra jobben som kemner i Nedre Romerike og er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen og har en mastergrad i ledelse fra NHH.

– Jeg ser virkelig frem til å lede en av Nordens største og viktigste museumsorganisasjoner i en av Nordens mest interessante kulturbyer. KODE har en fantastisk samling og forvalter en svært sentral del av norsk og internasjonal kunsthistorie, sier Snare.

Kjenner Bergen godt
Den nye direktøren kjenner Bergen godt både fra tiden som student og styreleder i Studentsamskipnaden på UiB, men også gjennom sine tidligere styrelederverv i flere av Bergens sentrale kunstinstitusjoner.

– Bergen har alltid vært en helt spesiell by for meg og jeg gleder meg til å komme tilbake. Det er en ære å lede en så viktig og kompetent institusjon i en ambisiøs kulturby som Bergen, sier Snare.

Norges mest ambisiøse museum
Den nye direktøren tiltrer stillingen 1. oktober, men kan allerede nå røpe noen av de ambisjonene han har på vegne av KODE.

– Den lokale, nasjonale og internasjonale kunsthistorien som KODE besitter må forvaltes og fortelles. Jeg håper vi i enda større grad kan koble det lokale og det internasjonale, bringe Bergen til verden og verden til Bergen, sier Petter Snare.

– Den bredden, variasjonen og kompetansen som finnes i KODE er det få andre institusjoner som kan måle seg med. Jeg tror på det brede og det smale i samspill. Kun i kontrast mot det smale får bredden sine rammer, derfor skal vi være Norges mest ambisiøse museum og vi skal også tørre å gå motstrøms, fortsetter han.

Broer mellom kunstformene
KODEs unike kombinasjon av kunst, kunsthåndverk, design og musikk er noe den nye direktøren mener er en unik mulighet.

– Jeg har tro på å bruke det eksisterende som kilde til å skape det nye. Museene har en viktig funksjon som inspirasjon som det nye kan ta næring fra. Jeg tror også vi kan skape nye og spennende prosjekter gjennom å bygge broer mellom de ulike kunstartene KODE forvalter samtidig som vi kan involvere Bergens levende kunstmiljø i større grad, avslutter Snare.

Et godt og utradisjonelt valg
Styret i KODE har gjennomført en grundig prosess for å finne den nye direktøren, og styreleder Henning Warloe er svært fornøyd med valget.

– Vi har funnet en direktør som samlet sett har en ganske unik kompetanse på alle de områdene en direktør har ansvar for. Petter Snare er et godt og kanskje noe utradisjonelt valg, men hans solide erfaring innen juss, økonomi, administrasjon og ledelse kombinert med mange års erfaring fra ulike deler av norsk kunstfelt blir en stor styrke for KODE. Dette er en variert og kompleks organisasjon, og Petter har den riktige kombinasjonen av kompetanse og ambisjoner som vi var på jakt etter, sier Warloe.

Foto: Fin Serck-Hanssen