Sølvskatten

Opplev vakre gjenstander i gull og sølv laget av bergenske gullsmedkunstnere gjennom 500 år.

Drikkekanner, begre, skjeer og smykker er bare noe av det du kan finne i Sølvskattens spektakulære utstillingsrom. Utstillingen ble åpnet av HM Dronning Sonja 7. mai 2009 og blir presentert i et stort monter, som fremstiller samt bærer navnet Skjæreredet, designet av Kristin Jarmund Arkitekter. Bergen har i mange hundre år vært et viktig senter for produksjon av gjenstander i gull og sølv. Bergens Gullsmedlaug, etablert i 1568, var en del av et internasjonalt håndverksfellesskap som har sikret kvaliteten til gjenstandene.

Gjenstandene har spilt viktige roller i ritualer i privat og offentlig liv. Gifteringen, det arvede sølvbestikket og ordførerkjedet – alle er viktige gjenstander med stor symbolverdi. I lang tid var sølv- og gullgjenstander også pengeplassering i tider da det ikke var banker i Norge, og i nyere tid er de blitt populære samlerobjekter.

Utstillingen er basert på gjenstander fra en rekke kilder. Helt siden starten i 1887 har Vestlandske Kunstindustrimuseum samlet gull og sølv fra Bergen. Det har vært et av museets viktigste fagområder, og museet har fått en betydelig samling.

En meget viktig del av utstillingen er samlingen som Christen Sveaas, via stiftelsen "Bergensølvet", har gitt til museet – en enestående stor og rik samling av bergenssølv, vesentlig fra laugstiden (ca. 1550 – 1850). Det er denne gaven som har gjort det mulig å etablere utstillingen. I tillegg har Bergen Museum deponert en rekke sentrale verk, og andre private samlere har også bidratt. Det er stiftelsen Bergenssølvet som forvalter og eier den store samlingen Christen Sveaas har bidratt med til museet. I tillegg til museets egen samling har Bergen Museum deponert en rekke sentrale verk, og private samlere har også bidratt for å realisere Sølvskatten.

Sølvskatten er bygget opp rundt en rekke temaer, som laugspokaler, drikkekanner, skjeer og smykker, men vi har også trukket frem enkeltgullsmeder: Lucas A. Steen, J. J. Reimers d.e., Jens Kahrs og Christian Børs.

Førstekonservator Trond Indahl har vært prosjektleder for utstillingen. Kristin Jarmund Arkitekter AS har formgitt utstillingen og gitt den navnet Skjæreredet,  inspirert av skjæren som samler sølv til sitt rede!

NB! KODE 1 er stengt for rehabilitering fra og med 1. januar 2015 og Sølvskatten er i denne perioden dessverre ikke mulig å besøke. Mer informasjon om rehabiliteringsprosessen finner du her.

  • 7 Mai 2010 til 31 des 2014
  • 100,- / 50,- / 0,- *

* Adgang alle fire KODE-bygg i to dager. Voksne 100,- / Studenter 50,- / Barn under 16 år 0,-