NIKOLAI ASTRUP. UT AV SKYGGEN

Utstillingen viser hvordan nattens mørke og barndommens mystikk var viktige inspirasjonskilder for Nikolai Astrup.

I den dunkle skumringen og i skyggen av et brennende bål vekkes naturen til live. Trær blir til troll og fjell får fjes.

I løpet av kunstnerskapet beveget Astrup seg fra mørke stemningsfylte, ofte folketomme scener til solfylte, landskap fylt av liv og vekster. Etter studier i Paris og Berlin blir hans bilder stadig mer eksperimentelle og fargesprakende. Astrup bosetter seg med kone og barn på Sandalstrand og det nye hjemstedet blir et sentralt motiv i kunsten hans. «Ut av skyggen» presenterer Astrups mange skiftende stemninger og ulike skildringer av mennesker i nærkontakt med naturen.

Nye tema i utstillingen
«Ut av skyggen» remonteres i november 2017. Astrups grafiske verk tas ned og to nye tema introduseres i utstillingen. 

Her ser en på Astrups moderne fargebruk og innflytelse fra fransk kunst. Astrups bilder blir vist sammen med fargesterke malerier av Axel Revold, Henrik Sørensen og Nils Krantz, alle fra KODEs samling. Et annet nytt tema i utstillingen er vitalismen hos Astrup, med blant annet malerier fra hagen på Astruptunet.

Om kunstneren
Nikolai Astrup (1880–1928) har hatt en tydelig posisjon i norsk kunsthistorie siden han først stilte ut sine verk i selvstendighetsåret 1905. Han er fremfor alt kjent for sine særegne skildringer av Vestlandets frodige natur og tradisjonelle folkeliv. Sammen med Edvard Munch introduserte han det moderne tresnittet i Norge.

Astrup forskningssenter og internasjonal lansering
I 2016 ble Astrup presentert internasjonalt, i en stor utstilling som turnerte til London, Emden og Oslo. Over 130.000 mennesker så turnéutstillingen. Nå er verkene tilbake på KODE, hvor de er på langtidsdeponi fra Sparebankstiftelsen DNB. Du kan lese mer om Astrups internasjonale utstillingsturné her

Utstillingen «Ut av skyggen» er realisert av Nikolai Astrup forskningssenter for kunst og landskap, et samarbeid mellom KODE og Sparebankstiftelsen DNB. Les mer om forskningssenteret og Nikolai Astrup på senterets nettsider her

 

 

  • 3 mar 2017 til 31 des 2019
  • Kode 4
  • 120,- / 60,- / 0,- / 80,- *

* Adgang alle Kode-museer i 2 dager. Voksne 120,- / Studenter 60,- / Barn under 16 år 0,- / BT-fordel 80,-