H.M. Dronning Sonja. Underveis

En kunstnerisk markering av Dronningens 80-års jubileum.

I forbindelse med åpningen av KODE 1 presenteres en ny utstilling med H.M. Dronning Sonja. Utstillingen er en fortelling om hvilken betydning kunst har i menneskers liv, da spesielt i Dronningens liv. I tillegg blir dette en kunstnerisk markering av Dronningens 80-årsjubileum.

H.M. Dronning Sonja har gjennom et langt liv hatt et lidenskapelig forhold til kunst og kultur. I sine offisielle oppdrag har Dronningen vært en entusiastisk formidler av norsk kunst og design. Som samler har hun støttet opp om både billedkunst og kunsthåndverk. Siden 1990-tallet har Dronningen også jevnlig produsert egne verk, for det meste innenfor grafikk og keramikk. Dronningen har også flere historiske bånd til KODE 1, blant annet fra åpningen av Sølvskatten i 2009 og utstillingen av Slottsskatter i 2012. 

Om utstillingen
Utstillingen «Underveis» er Dronningens første separatutstilling i et større museum, og inkluderer nyere grafikk i ulike teknikker, samt nyproduserte keramiske arbeider. Dronningens bilder kan ofte ta utgangspunkt i egne fotografier av former i naturen. Motivene bearbeides og abstraheres i grafikkverkstedet, et sted for utprøving av nye muligheter. Hovedinteressen ligger i det å undersøke farge, stofflighet og lysvirkninger. En stadig utforskning hvor Dronningen fortsatt er «underveis».

Utstillingen inkluderer også et utvalg fra Dronningens private samling av skulptur og kunsthåndverk. Utstillingen åpner 23. mai 2017, og produseres og kurateres i samarbeid mellom KODE og Det Kongelige Slott.

 

Bli med på omvisning!
Omvisning i utstillingen hver dag kl. 13 og 14, onsdag 31. mai–tirsdag 6. juni. 

 

Et praktbygg gjenåpnes
KODE 1, tidligere Permanenten, er KODEs bygg for kunsthåndverk og design. De to siste årene har bygningen 1896 gjennomgått en omfattende rehabilitering, noe som nå gjør bygget og samlingen mer tilgjengelig for publikum. Til åpningen 23. mai blir Sølvskatten, KODEs faste utstilling med gullsmedkunst fra Bergen, åpnet for publikum igjen. Det samme blir Singersamlingen, en kunst- og antikvitetssamling som består av europeiske og asiatiske antikviteter, og malerier av gamle mestre. Bygget får også ny museumsbutikk med fokus på design og interiør, ny restaurant, nye formidlingsrom til barn og en kombinert fest- og konferansesal. Senere i 2017 vil Kinasamlingen og nye utstillinger med kunsthåndverk og design åpnes.

  • 23 Mai 2017 til 24 sep 2017
  • Kode 1
  • 100,- / 50,- / 0,- *

* Adgang alle Kode-museer i 2 dager. Voksne 100,- / Studenter 50,- / Barn under 16 år 0,-