H.M. Dronning Sonja til KODE 1

KODE 1, tidligere Permanenten, gjenåpner 23. mai. På programmet står ny utstilling med Dronningens kunst.


 – Vi ser frem til å gjenåpne praktfulle KODE 1 for publikum. At vi samtidig kan presentere en ny utstilling med H.M. Dronning Sonja, er en stor glede. Utstillingen blir en fortelling om hvilken betydning kunst har i menneskers liv, da spesielt i Dronningens liv. I tillegg blir dette en kunstnerisk markering av Dronningens 80-årsjubileum, sier KODE-direktør Karin Hindsbo.

Historiske bånd til KODE 1
Utstillingen består av Dronningens egne verk innenfor grafikk og keramikk, i tillegg til et lite utvalg fra Dronningens private samling av kunsthåndverk. – Dronningen har gjennom et langt liv vært en viktig formidler av norsk kunst og design i inn- og utland. Gjennom Dronningens egen produksjon ser vi en dyp og utforskende kunstinteresse, og som samler har Dronningen støttet opp om både billedkunst og kunsthåndverk, sier Hindsbo.  – Samtidig har Dronningen flere historiske bånd til KODE 1, blant annet fra åpningen av Sølvskatten i 2009 og utstillingen av Slottsskatter i 2012. At Dronningen er en del av gjenåpningen av KODE 1, føles dermed helt riktig.

Utstillingen åpner 23. mai og produseres og kurateres i samarbeid mellom KODE og Det Kongelige Slott.

Et praktbygg gjenåpnes
KODE 1, tidligere Permanenten, er KODEs bygg for kunsthåndverk og design. De to siste årene har bygningen 1896 gjennomgått en omfattende rehabilitering, noe som nå gjør bygget og samlingen mer tilgjengelig for publikum. Til åpningen 23. mai blir Sølvskatten, KODEs faste utstilling med gullsmedkunst fra Bergen, åpnet for publikum igjen. Det samme blir Singersamlingen, en kunst- og antikvitetssamling som består av europeiske og asiatiske antikviteter, og malerier av gamle mestre. Bygget får også ny museumsbutikk med fokus på design og interiør, ny restaurant, nye formidlingsrom til barn og en kombinert fest- og konferansesal. Senere i 2017 vil Kinasamlingen og nye utstillinger med kunsthåndverk og design åpnes.

Informasjon om åpningen og programmet oppdateres fortløpende her på våre nettsider. 

* Adgang alle Kode-museer i 2 dager. Voksne 100,- / Studenter 50,- / Barn under 16 år 0,-

H.M. Dronning Sonja: «Nattskygge», litografi (2013). FOTO: Jan Haug/Det kongelige slott, Oslo