Ny bok om Dahl

Utstillingen «J.C. Dahl – Naturens kraft» får følge av en praktbok, til salgs i KODEbutikkene.

Boken blir den første store publikasjonen om Dahl og kunstnerskapet hans på lang tid. Her kan du blant annet lese om Dahls romantiske landskap, om skyvariasjoner og skipbrudd, reiser til Italia, akademiet i Dresden, og Dahls norgesreiser.

Boken inneholder ti artikler, en biografisk oversikt og er rikt illustrert. Her får du også en bildepresentasjon av alle verkene som er med i utstillingen.

Dahl definerte bildet av Norge

J.C. Dahl (1788–1857) var Norges første kunstmaler av internasjonal betydning. Han var håndverksmaleren fra Bergen som ble akademiprofessor i Dresden og hedret som den norske malerkunstens far.

Dahls kunstneriske karriere er fortellingen om hvordan vill, norsk natur fant sitt språk i kunsten. Med sine nøyaktige og stemningsfulle naturskildringer etablerte han en ny forståelse for det egenartede, vakre og kraftfulle i landskapet. Slik var Dahl med på å definere selve bildet av Norge.

J.C. Dahls bilder åpner for refleksjon om vårt møte med naturen, om de verdier den representerer, og om dens skjønnhet, sårbarhet og foranderlighet.

Om bidragsyterne

Utstillingen er kuratert av KODEs samlingsleder og mangeårige konservator, Knut Ormhaug, som også belyser den med flere artikler i denne katalogen. Torunn Myrva, formidler ved KODE har også bidratt, i tillegg til Inger M. L. Gudmundson, konservator ved Stavanger Kunstmuseum, MUST og Tonje Haugland Sørensen, førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, Universitetet i Bergen.

Alle bidrar dem med nye blikk på et kunstnerskap som i betydelig grad har bidratt til utviklingen av europeisk landskapsmaleri.

Designer er Modest v. Rune Døli, som har mottatt priser og hederlig omtale for flere av sine bokprosjekter tidligere.

Praktisk informasjon om boken

Boken gis ut av KODE og er til salgs i KODEbutikkene.

Pris: 399,- 

Bor du ikke i Bergen og vil kjøpe boken? Ta kontakt med shop@kodebergen.no