Bilder fra Dahl-åpning

Takk til alle som ble med på åpningen av «J.C. Dahl – Naturens kraft» fredag 4. mai. Utstillingen ble åpnet av statsminister Erna Solberg.

– For en bergenser er det flott å få lov til å åpne denne utstillingen her på KODE. J.C. Dahl var født her i Bergen. Her ble grunnlaget lagt for et rikt kunstnerliv. Det er både et historisk sus og noe tidløst over denne utstillingen, som er den største presentasjonen av Dahl på over 30 år, sa blant annet statsministeren i sin tale.

J.C. Dahl var landets første kunstmaler av internasjonal betydning, hedret som den norske malerkunstens far, og utstillingen viser Dahls utvikling som landskapsmaler gjennom 200 utvalgte mesterverk, betydelige innlån og en stor publikasjon.

Solberg pekte på at Dahl var svært engasjert i å løfte frem det norske kunst- og kulturlivet, til tross for at han gjennomførte sine studier i Danmark og Tyskland, og slo seg ned i Dresden. Dahl var blant annet med på å etablere Foreningen til Norske Fortidsminnesmerkers Bevaring, blant initiativtakerne til opprettelsen av Nasjonalgalleriet og sentral i etableringen av Bergens kunstmuseum.

– Mange av de tingene vi ser på som urnorske har ofte en felleseuropeisk forankring. Det å reise ut i verden kan tydeliggjøre bildet av Norge, sa Solberg, og pekte på at Dahls hollandske læremestere, studier i København og tilholdssted i Dresden førte til en lang rekke kunstverk av norske landskap. Kunstverk så presise at mange regner dem som symboler på det norske.

– Jeg vil gratulere KODE med en innholdsrik og flott utstilling. En utstilling som er både historisk, tidløs og aktuell, avsluttet statsministeren.

Rundt 400 besøkende kom på åpningen. Utstillingen «J.C. Dahl – Naturens kraft» vises til og med 7. oktober.

Les mer om utstillingen her