Omvisning: Frankenthaler og Jæger

Bli med på søndagsomvisning i utstillingene av Helen Frankenthaler og Irma Salo Jæger, søndag 14. april kl. 13 og 14.

Helen Frankenthaler (1928–2011) har lenge hatt ry som en av 1900-tallets fremste amerikanske kunstnere. Helen Frankenthaler – Woodcuts: Prints and Proofs er den første store presentasjonen av Frankenthalers kunstnerskap i Norden. Frankenthaler var fremtredende i den andre generasjonen av amerikanske abstrakte malere og hadde en nøkkelrolle i overgangen fra abstrakt ekspresjonisme til såkalt color-field painting på 1950-tallet. Hun fortsatte å være nyskapende innenfor maleri, papirbasert kunst, grafikk og andre teknikker utover hele sin karriere, som spenner over seks tiår.

På grafikkfeltet er Frankenthaler mest kjent for sine tresnitt– en teknikk hun begynte med i 1973 og fortsatte med resten av karrieren. Utstillingen samler 23 av hennes nyskapende verk fra 1973 til 2009, samt 25 prøvetrykk og originalmalerier på treplater som hun brukte til å lage en rekke av motivene. 

Les mer om utstillingen her

Irma Salo Jæger (f. 1928) presenteres i en samlingsutstilling i Tårnsalen denne våren (åpner 6. mars), hvor museet viser syv store verker – blant dem fire kjøpt inn i fjor. Den finsk-fødte kunstneren innledet sitt kunstnerskap rundt 1960 med abstrakte flatekomposisjoner holdt i jordfarger og med klare naturreferanser, beslektet med dem Jakob Weidemann laget i samme periode. På midten av 60-tallet løses de klart definerte komposisjonene av mangekantede plan i mettede farger opp i ekspressiv retning, mens jordfargene avløses av intense, lysende spektralfarger. Den dristige fargeholdningen setter Jægers bilder fra denne perioden i en særstilling i norsk kunst.  

Utstillingene vises i 3. etasje i KODE 4.

Praktisk informasjon: 
Omvisning kl. 13 og kl. 14 i KODE 4. Du behøver kun ordinær inngangsbillett for å delta. Påmelding i resepsjonen. 

  • Søndag 14. april 2019
  • Kode 4
  • 130 / 60 / 0 *

* Adgang alle Kode museer i 2 dager. Voksne 130,- / Studenter 60,- / Barn under 16 år 0,-

Irma Salo Jæger, Furoi le mura, 1961. © Irma Salo Jæger/BONO. Foto: Dag Fosse