Butohdans i «Direction»

Opplev et sterkt møte med butohdans i Chiharu Shiotas utstilling «Direction», lørdag 3. mars kl. 17.

Kjøp billetter her

Den japanske butohdanseren Azumaru tolker sin opplevelse av Shiotas installasjon på KODE denne ettermiddagen. Shiotas arbeider har et særegent uttrykk og er tett forbundet til livet, kropp og minner. Dette aspektet kobles her til butohdansens rå uttrykk som kretser rundt temaer som liv og død, kropp og natur.

Varighet: Forestillingen varer til sammen 1 time, og starter med en ca. 20 minutters introduksjon om Butoh-dans og Chiharu Shiotas kunstnerskap.

Hva er Butoh?
Butoh er en form for danseteater som oppsto som et avantgarde-fenomen i Japan på slutten av 50-tallet, anført av Tatsumi Hijikata (1928–86) og Kazuo Ohno (1906–2010). Butoh oppstod som en reaksjon på all lidelse og død under andre verdenskrig og som et opprør mot dans som et formalisert kunstprodukt – da spesielt den vestlige balletten hvor alt skulle være vakkert og opphøyd.

I motsetning til det vestlige ballettuttrykket søkte Butoh mot bakken og det primitive, mot de japanske røttene, ofte representert ved at danserene lå på alle fire som om de jobbet ved risåkrene. Butoh søker det vakre i det stygge og kjennetegnes ved utrykksfull dans, ofte med langsomme hyperkontrollerte bevegelser. Uttrykket kan variere fra det meditativt sarte til det overdrevent groteske.

Butoh blir gjerne referert til som mørkets dans. Danserene opptrer ofte nakne og med hvit kroppsmaling. De hvite kroppene kan sees på som døde kropper, men også som nøytrale lerret man kan fylle med mening.

Om danseren Azumaru
Danseren Kenji Tamura Azumaru er basert i Oslo. Han kommer fra Tokyo, Japan og har jobbet med Butoh-dans i nærmere 20 år. I Japan var han medlem av det anerkjente Butohkompaniet Dairakudakan i over fem år og har senere jobbet med egne prosjekter i samarbeid med ulike kunstnere.

Billetter og bestilling

Ordinær kr. 120,-
KODE Medlem kr. 60,-
Bestilles på ticketmaster.no

  • Lørdag 3. mars 2018
  • Kode 2
  • 120,- / 60,- *

* Ordinær kr. 120 / KODE-medlem kr. 60,-

Opplev Butoh-dans i Chiharu Shiotas utstilling, lørdag 3. mars (foto: Junko Akita).